کنتراست و رنگ های متضاد در دکوراسیون داخلی

رنگ های متضاد در دکوراسیون داخلی

انتخاب رنگ یکی از آیتم های نهایی بازسازی فضا است. تفاوتی نمی کند که در جستجوی انتخاب رنگ کدام یک از عناصر فضای خود هستید، «رنگ کفپوش»، «رنگ کاغذ دیواری» و … . در هر صورت یکی از راه های ایجاد یک فضای زیبا، پویا و پر هیجان، استفاده از کنتراست رنگی یا رنگ های متضاد در دکوراسیون داخلی است. تضاد یکی از اصول دیزاین است. روش ها دیگری همچون هارمونی یا ست کردن رنگها در فضای شما انسجام ایجاد می کنند اما به تنهایی کافی نیستند. هارمونی و کنتراست (تضاد) در کنار هم می توانند نتیجه بهتری داشته باشند. حتما حالا که در حال مطالعه این مقاله هستید، به اهمیت آن پی برده اید. اگر درجستجوی پاسخگویی به چنین سوالاتی هستید با آرانو در این مقاله همراه باشید.

  • آیا استفاده از کنتراست رنگ های متضاد در طراحی داخلی و دکوراسیون مناسب است؟
  • چطور از کنتراست یا رنگ های متضاد در طراحی داخلی و دکوراسیون استفاده کنیم؟
  • روش ها استفاده از رنگ های متضاد در طراحی داخلی و دکوراسیون چیست؟

کاربرد کنتراست رنگی یا رنگ های متضاد

تغییر دکوراسیون داخلی نکات بسیار زیادی دارد، اما در این میان انتخاب رنگ اهمیت زیادی دارد. در این میان دلایل بسیاری وجود دارد که سراغ استفاده از رنگ های متضاد در دکوراسیون داخلی باشیم. همانطور که در تصاویر و نمونه ها زیر مشاهده خواهید کرد هیچ کدام رنگها از لحاظ تیرگی روشنی، خلوص، غلظت و وسعت به یک میزان به کار گرفته نشده اند. چراکه در اینصورت فضا یکنواخت، خسته کننده یا کودکانه به نظر می رسد. بنابراین برای رسیدن به یک ترکیب رنگی زیبا در طراحی و دکوراسیون، بعد از مرحله ایجاد هارمونی باید به شکل مناسب میان رنگها تضاد یا کنتراست ایجاد کنید. مهم ترین دلایل برای استفاده از رنگ های متضاد به این شرح هستند:

زیباتر بنظر رسیدن فضا

رنگهای متضادبه دلیل تفاوت و تضاد با زمینه یا عناصر اطراف خود، جلوه و خیره کنندگی زیادی دارند و باعث می شود که فضا بسیار زیباتر و لوکس تر بنظر برسد. پس اگر دنبال زیبا و لوکس نشان دادن فضای خود هستید برای شما گزینه مناسبی هستند.

حرفه ای نشان دادن فضا

از آنجا که استفاده از رنگ های متضاد در طراحی و دکوراسیون داخلی دشوار است؛ بکارگیری آن ها نیازمند جسارت بالایی خواهد بود. پس اگر با کمک توصیه ها این مقاله، بهره گیری از مشاوره یا سفارش طراحی به یک شرکت طراحی داخلی بتوانید فضای خود را با این رنگها دکور کنید، قطعا فضای شما بسیار خاص و حرفه ای بنظر خواهد رسید.

افزایش پویایی و تحرک فضا

رنگهای متضاد به دلیل تفاوت در تیرگی/روشنی، خلوص و غلظت رنگ و … باعث می شوند که فضا از حالت یکدست و یکنواخت خارج شود و خسته کننده بنظر نرسد. این نوع بکارگیری رنگها، هیجان و تحرک فضا را افزایش می دهد و باعث می شود محیط شما پویا تر شود.

برجسته شدن و بهتر بنظر رسیدن عناصر مختلف

همانطور که می دانید یکی از «اصول دیزاین» تضاد یا کنتراست است. تضاد کمک می کند تا بتوانیم برخی از عناصر را نسبت به زمینه یا محیط اطراف برجسته تر کنیم. درواقع رنگهای متضاد با تکیه بر همین اصل کمک می کنند عناصر مختلف فضا بهتر بنظر برسند.

مشاهده مطلب: طراحی نما ساختمان

روش استفاده از رنگ های متضاد (ایجاد کنتراست رنگی)

به طور کلی به هفت روش می توان تضاد یا کنتراست رنگی ایجاد کرد:

1- تضاد تیرگی و روشنی (Value):

 هر کدام از رنگهای انتخابی از دایره رنگی می توانند به درجات مختلف از تیرگی و روشنی به کار گرفته شوند، به عنوان مثال اگر از قرمز در هارمونی خود استفاده می کنید، می تواند در درجات مختلفی از صورتی روشن تا قهوه ای تیره استفاده شود. به کمک این روش می توانید میان قرمز و رنگ دیگر هارمونی خود مثلا زرد، تضاد و کنتراست رنگی ایجاد کنید. برای مثال اگر قرمز را از درجه تیره آن انتخاب کرده اید زرد را باید از درجه روشن که می تواند برای مثال به شکل چوب کرم رنگ باشد انتخاب کنید تا تضاد و کنتراست رنگی برقرار شود.

2- تفاوت گرمی و سردی (Warm & Cold):

یکی دیگر از روش ها ایجاد کنتراست و تضاد رنگی در فضای داخلی، بکار بردن رنگهای گرم در کنار رنگهای سرد است. شما خیلی راحت می توانید از هارمونی استفاده کنید که شامل رنگهای گرم در کنار رنگهای سرد است. با این روش علاوه بر ایجاد هارمونی، کنتراست رنگی نیز برقرار کرده اید و می توانید در ترکیب رنگ فضای خود به نتیجه مطلوب برسید.

3- استفاده از رنگهای مکمل (Complementry):

رنگهای مکمل نیز نسبت به هم کنتراست و تضاد دارند. اگر هارمونی انتخابی شامل رنگهای مکمل باشد؛ این هارمونی به تنهایی خود دارای کنتراست و تضاد است. بنابراین می تواند ترکیب رنگی مناسبی برای طراحی داخلی و دکوراسیون باشد. برای مثال رنگ زرد و بنفش مکمل هم هستند و می توانند در کنار هم هارمونی مکمل را تشکیل دهند و همچنین کنتراست و تضاد مورد نیاز را نیز خواهند داشت.

مشاهده مطلب : اصول طراحی دفتر وکالت

4- تضاد فام رنگها (Hue):

هر کدام از رنگها از دایره رنگی اگر به شکل خالص استفاده شود نسبت به هم دارای کنتراست یا تضاد هستند. در دایره رنگی سه رنگ اصلی یا اولیه، سه رنگ فرعی یا ثانویه و شش رنگ درجه سه داریم که هر کدام از این رنگها به شکل خالص نسبت به هم کنتراست و تضاد دارند. استفاده تضاد فام رنگها بیشتر در سبک طراحی و دکوراسیون داخلی دهه پنجاه میلادی مرسوم بوده است.

5- پدیده همزمانی (Simultaneous):

پدیده همزمانی از تاثیر متقابل رنگها بر روی یکدیگر استفاده می کند. چشم انسان در واقع تمایل دارد کنار هر رنگ، مکمل آن را ببیند بنابراین اگر رنگ دیگری کنار آن باشد چشم انسان آن را نزدیک مکمل آن می بیند. حال با دانستن این موضوع می توان به شکل غیر مستقیم از کنتراست مکمل استفاده کرد. به اینصورت که بعد از انتخاب رنگ، یک رنگ خاکستری با درجه تیرگی روشنی برابر با رنگ انتخابی را کنار آن استفاده می کنیم. در این حالت رنگ خاکستری انتخاب شده در کنتراست و تضاد با رنگ اصلی دیده می شود و در واقع مکمل آن را تداعی می کند.

به عنوان مثال اگر نارنجی را به عنوان رنگ اصلی انتخاب کرده ایم، قرارگیری خاکستری با درجه تیرگی روشنی برابر در کنار نارنجی باعث ایجاد کنتراست همزمانی شده و چشم ما خاکستری را متمایل به آبی می بیند. این نوع کنتراست و تضاد برای حالت هایی که قصد داریم از تعداد رنگ کمتری در فضا استفاده کنیم بسیار مناسب است.

6- تفاوت خلوص و غلظت رنگ (Saturation):

هر کدام از رنگهای آکروماتیک شامل سفید، مشکی و طوسی در ترکیب با رنگهای کروماتیک یک تاثیرگذاری ویژه دارند که می توان از آنها در ایجاد کنتراست یا تضاد رنگی بهره برد، برای مثال ترکیب سفید با هر یک از رنگهای دایره رنگی باعث می شود رنگ متمایل به سردی رود و همچنین ترکیب سیاه با هر یک از رنگهای دایره ی رنگی، آن را به سمت گرمی و درخشندگی بیشتر می برد. ترکیب خاکستری با هر رنگ باعث ماتی و کم شدن درجه خلوص آن می شود. حال با دانستن این موضوع می توان با تغییر در میزان خلوص و غلظت رنگها و هم چنین تغییر در درجه سردی و گرمی آنها، در ترکیب رنگی خود کنتراست و تضاد ایجاد کنید.

7- تفاوت مساحت (Extent):

ایجاد کنتراست بر اسای مساحت، اولین بار توسط گوته مطرح شد. او برای رنگها بر اساس درجه درخشندگی نمره تعیین کرده است. از نظر او زرد به عنوان درخشنده ترین رنگ نمره 9 را دارد و بنفش به عنوان تیره ترین رنگ نمره 3 را دارد. همچنین نارنجی نمره 8 و آبی نمره 4 را دارد و رنگهای قرمز و سبز هر کدام به طور مساوی دارای نمره 6 هستند. همانطور که مشخص است مجموع نمرات رنگهای مکمل به عدد 12 می رسد. بر اساس این نمرات هر کدام از رنگها می توانند مساحت نسبی برای خود در فضا داشته باشند.

 برای مثال نسبت نمره و ارزش رنگی زرد به بنفش، 9 به 3 است، در واقع ارزش زرد به بنفش 3 برابر است. پس برای قرارگیری متناسب زرد و  بنفش در فضای داخلی، مساحت رنگ زرد باید 1/3 مساحت رنگ بنفش باشد تا تاثیر هیچ کدام در فضا نسبت به دیگری غالب نشود و تعادل برقرار شود. بر اساس این نظریه کنتراست (تضاد) صحیح رنگی زمانی برقرار می شود که رنگها در کنار هم بر اساس مساحت نسبی قرار بگیرند و در این حالت است که چیدمان رنگی در تعادل و توازن صحیح قرار می گیرد.

مشاهده مطلب: انتخاب و خرید شومینه

سایر ترفندهای بکارگیری رنگ در فضای داخلی

هارمونی رنگها کمک می کند تا عناصر مختلف و نامربوط دکوراسیون داخلی به هم ربط داده شوند و یک طراحی  منسجم ایجاد شود. هارمونی می تواند حتی عناصر دارای تضاد یا کنتراست را منسجم کند. برای مثال: مشابه در نظر گرفتن رنگ کوسن، پارچه پرده و یکی از دیوارهای خانه، نوعی هارمونی در فضا ایجاد می کند که باعث افزایش تعادل بصری می گردد. به طور کلی 11 هارمونی داریم  که به آن ها اشاره می کنیم. اما توصیه می کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر از مقاله «هارمونی و ست کردن رنگ ها» بازدید کنید.

  • هارمونی مونو کروماتیک (Monochromatic)
  • هارمونی دیادیک (Diadic)
  • هارمونی تریادیک (Triadic)
  • هارمونی مربعی یا اسکوئر (Square)
  • هارمونی مکمل (Complementary)
  • هارمونی مکمل شکسته (Split Complementary)
  • هارمونی تترادیک (Tetradic)
  • هارمونی مشابه یا هم خانواده (Analogous)
  • هارمونی برگرفته از طبیعت (Nature Palette)
  • هارمونی رنگهای گرم (Warm Colors)
  • هارمونی رنگهای سرد (Cool Colors)

مشاهده مطلب: راهنمای خرید لوستر

راهکارها و روش ها کار با رنگ

هنگام که استفاده از رنگها در فضای داخلی باید در نظر داشت که مسائل زیادی در آن دخیل هستند که باید به آن ها توجه کنید. «هارمونی» و «کنتراست» مهمترین آن ها هستند. برخی از سایر موارد پر اهمیت در مقاله دیگر ما با عنوان «راهکارها و روش ها کار با رنگ» آموزش داده شده اند. ما در اینجا به معرفی برخی از آن ها بسنده می کنیم:

جمع بندی

در این مقاله متوجه شدیم که استفاده از کنتراست رنگی یا رنگ های متضاد در طراحی داخلی کاربردهای زیادی دارد و مزایای زیر را به همراه خواهد داشت:

  • زیباتر بنظر رسیدن فضا
  • حرفه ای نشان دادن فضا
  • افزایش پویایی و تحرک فضا
  • برجسته شدن و بهتر بنظر رسیدن عناصر مختلف

به هفت روش می توان  در دکوراسیون داخلی تضاد یا کنتراست رنگی ایجاد کرد:

1- تضاد تیرگی و روشنی (Value)

2- تفاوت گرمی و سردی (Warm & Cold)

3- استفاده از رنگهای مکمل (Complementry)

4- تضاد فام رنگها (Hue)

5- پدیده همزمانی (Simultaneous)

6- تفاوت خلوص و غلظت رنگ (Saturation)

7- تفاوت مساحت (Extent)

استفاده از کنتراست رنگی یا رنگ های متضاد در طراحی داخلی کاربردهای زیادی دارد و مزایای زیر را به همراه خواهد داشت:

  • زیباتر بنظر رسیدن فضا
  • حرفه ای نشان دادن فضا
  • افزایش پویایی و تحرک فضا
  • برجسته شدن و بهتر بنظر رسیدن عناصر مختلف

به هفت روش می توان  در دکوراسیون داخلی تضاد یا کنتراست رنگی ایجاد کرد:

1- تضاد تیرگی و روشنی  (Value)

2- تفاوت گرمی و سردی (Warm & Cold)

3- استفاده از رنگهای مکمل (Complementray)

4- تضاد فام رنگها (Hue)

5- پدیده همزمانی (Simultaneous)

6- تفاوت خلوص و غلظت رنگ (Saturation)

7- تفاوت مساحت (Extent)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا