اصول چیدمان مبلمان در طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی

اصول چیدمان مبلمان در طراحی داخلی

اکنون که در حال مطالعه این مقاله هستید احتمالاً قصد چیدمان مبلمان در قسمتی از منزل یا دفتر کارتان را دارید. چیدمان مبلمان به عنوان یکی از آیتم های بازسازی و تغییر دکوراسیون داخلی همیشه سوالات زیادی در ذهن ایجاد می کند.  ممکن است چنین سوالاتی برایتان پیش آمده باشد:

  • اصول چیدمان مبلمان در طراحی داخلی منزل یا محل کار چیست؟
  • چیدمان مبلمان را از کدام قسمت منزل یا اتاق شروع کنیم؟
  • چگونه اتاق یا سالن خود را با مبلمان پر کنیم؟

بله درست حدس زده اید، تفاوتی نمی کند که مثلاً قصد چیدمان یک منزل مسکونی را داشته باشیم یا چیدمان یک دفتر اداری مثل دفتر وکالت. برای آنکه یک چیدمان زیبا، راحت و کاربردی داشته باشید باید اصول خاصی را در کارتان رعایت کنید. تفاوتی نمی کند چیدمان مربوط به نشیمن، اتاق خواب یا یا یک دفتر اداری باشد؛ اصول چیدمان مبلمان یک راهنمای جامع است که به شما در این زمینه کمک خواهد کرد. مطئمنا رسیدن به یک نتیجه مطلوب و رضایتبخش وابسته به گران بودن مبلمان و هزینه ای که می کنید، نیست. بلکه تناسب آن با طراحی داخلی فضا و چیدمان صحیح تعیین کننده است. دعوت می کنیم در ادامه این مقاله با آرانو دیزاین همراه باشید.

مشاهده مطلب: سبک مینیمال

چگونگی و اصول چیدمان مبلمان در طراحی داخلی

عوامل موثر بر چیدمان مبلمان در طراحی داخلی

چیدمان مبلمان در فضای داخلی متاثر از عوامل مختلفی است. این عوامل می توانند به شکل مستقیم یا غیرمستقیم در چیدمان ما تاثیر بگذارند. مهم ترین این عوامل «اندازه فضا»، «شکل و تناسبات فضا» و «سبک طراحی داخلی» هستند.

اندازه فضا (چیدمان فضاهای بزرگ و کوچک)

لازم است هنگامی که یک فضای داخلی را چیدمان می کنید به پلان و ابعاد و اندازه های فضا توجه کنید. بدون شک مبلمانی که برای یک سالن پذیرایی با 15 مترمربع فضا انتخاب می کنیم تفاوت زیادی با مبلمان پذیرایی 100 مترمربعی دارد. فضاهای کوچک حداکثر یک ست یا یک نیم ست مبل را در خود جای می دهند. در حالی که فضاهای بزرگ می توانند چند ست جداگانه داشته باشند. مثلا مبل تلوزیون، مبل میهمان، مبل جلو شومینه و … می توانند چیدمان مجزا از هم داشته باشند.

در فضاهای بزرگ، می توانید روی مبل های با سایز بزرگ حساب کنید. در حالی که در فضاهای کوچک باید به سراغ مبل های جمع و جور و سایز کوچک برویم. همچنین در فضاهای بزرگ کمتر نگران فضاها عبور و مرور یا سیرکولاسیون هستیم. بنابراین می توانیم با خیال راحت یک چیدمان باز داشته باشیم. اما در فضاهای کوچک باید در عین داشتن یک چیدمان جمع و جور، فضاهای خالی بین مبل ها در نظر بگیریم. به عبارتی مبلمان را خیلی به هم نچسبانیم تا فضاهای مناسب بین آن ها حفظ شود.

در فضاهای بزرگ بهتر است مبلمان در مرکز فضا و با فاصله نسبت به جداره اطراف چیده شوند. در حالی که در فضاهای کوچک باید آن ها را نزدیک جداره اطراف در یک طرف فضا یا در انتها بچینیم. در فضاهای بزرگ مبل های با پشتی بلند مناسب هستند درحالی که در فضاهای کوچک مبل های با پشتی کوتاه انتخاب بهتری خواهد بود. معمولاً رنگ روشن و طرح ساده باعث بزرگتر دیده شدن فضا و رنگ تیره و طرح پرکار باعث دنج تر حس شدن فضا می شوند. بنابراین مبلمان با رنگ روشن و طرح ساده برای فضاهای کوچک و مبلمان با رنگ تیره و طرح شلوغ برای فضاهای بزرگ انتخاب های معقول تری بنظر می رسند.

شکل و تناسبات فضا

برای رعایت بهتر اصول چیدمان مبلمان در طراحی داخلی باید شکل و تناسبات فضا را در نظر بگیرید. برای مثال آکس ها، محل ورودی ها، نقاط کانونی و … در این زمینه موثر هستند. نباید چیدمان مبلمان شما طوری باشد که مخل رفت و آمد یا عبور و مرور در فضا شود. بهتر است فاصله مناسب بین عناصر مختلف را رعایت کنید و همچنین از چیدن مبل ها در مسیرهای عبوری اصلی مثل جلو در اتاق ها و … پرهیز کنید. تناسبات فضا شما را در نوع چیدمان مناسب راهنمایی می کنند. مثلا در فضاهای مرکزی یک چیدمان مرکز گرا یا فضاهای کشیده یک چیدمان مستطیلی مناسب خواهند بود. البته توجه داشته باشید که به کمک مبلمان می توانید ضعف های فضا را تا حدودی پنهان کنید. مثلا فضا را طوری چیدمان کنید که کمتر کشیده بنظر برسد.

اینکه کدام مبل خود را در چه قسمتی قرار می دهید نیز اهمیت دارد. مثلاً در بیشتر چیدمان ها بهتر است مبل بزرگ تر (مبل 2 یا سه نفره) در انتها (قسمت بالا نسبت به ورودی) و روبروی آکس یا دیوار اصلی قرار گیرد. صندلی های میزبان بهتر است در قسمت پایین فضا (نزدیک تر به ورودی) قرار گیرند. همچنین توصیه می کنیم از چیدمان دورچین و ردیفی مبلمان پرهیز کنید. پیشنهاد می کنیم بیشتر از چیدمان های نامنقارن استفاده کنید.

سبک دکوراسیون و طراحی داخلی

هر سبک طراحی مجموعه ای از قواعد و ساختارها دارد. این قواعد و ساختارها شامل مواردی مثل شکل، فرم، رنگ، بافت، تناسبات و … می شوند. مثلا سبک های مدرن هماهنگ با مبل کیوبیک با طرح ساده، رنگ روشن و مصالحی مثل چرم و استیل هستند. در سمت مقابل سبک های کلاسیک با مبلمان کلاسیک پرکار، با رنگ های زیاد و مصالحی مثل چوب هماهنگ هستند. هنگام طراحی در یک سبک تاریخی خاص می توانید از صندلی و مبلمان با سبک همان دوره در کار خود استفاده کنید. مثلا اگر سبک طراحی داخلی شما آرت نوو است، می توانید صندلی های به سبک آرت نوو یا پست مدرن شده همین سبک را استفاده کنید. در صورتی که مایل به کسب اطلاعات بیشتری درباره «دوره های تاریخی طراحی داخلی» هستید، مقاله دیگر ما با همین عنوان را دنبال کنید.

مشاهده مطلب: بازسازی منزل مسکونی

اصول چیدمان مبلمان در طراحی داخلی

هفت اصل اساسی دیزاین می تواند به عنوان پایه و اصول چیدمان مبلمان در دکوراسیون و طراحی داخلی به کار روند. این اصول به این ترتیب هستند:

ایجاد تعادل

وقتی صحبت از تعادل در مبلمان می شود، منظور ما رعایت وزن بصری در فضا است. یعنی باید مبل ها را طوری در طرفین فضا تقسیم و جانمایی کنید که فضا از نظر بصری هم وزن احساس شود. هم وزنی بصری نوعی از توزیع یکنواخت (نه لزوماً به صورت مساوی یا متقارن) در کل فضا است. پس اگر گوشه ای از فضا را زیاد پر می کنید باید در قسمت خالی مقابل عنصری برای ایجاد تعادل قرار دهید. مثلاً می توانید یک گلدان بزرگ در سمت مقابل داشته باشید. گیاهان ابزار خوبی برای اجاد تعادل بصری در فضا هستند. در صورتی که می خواهید درباره نقش گیاهان در دکوراسیون بیشتر بدانید، به مقاله دیگر ما با همین عنوان سر بزنید. همچنین برای ایجاد تعادل می تواند از آیتم های دیگری مثل تابلو، آباژور، کنسول آینه و … استفاده کنید.

توجه کنید که رنگ های اشباع، فرم های شلوغ و بافت های زبر و خشن وزن بصری زیادی دارند. پس اگر یکی از عناصر شما یک رنگ اشباع با طرح شلوغ داشت برای برقراری تعادل بصری باید در سمت مقابل از آیتم های بیشتری استفاده نمایید.

ایجاد تاکید

بر اساس اصل تاکید، برای برجسته کردن قسمت های خاص و روح بخشیدن به فضا باید روی قسمت های مهم چیدمان تاکید کنیم. ایجاد تاکید در طراحی و دکوراسیون داخلی با چند اقدام ساده امکان پذیر خواهد بود. پیشنهاد می کنیم مبلمان اصلی و مهم دکوراسیون را به آکس اصلی و نقطه کانونی فضا منتقل کنید. در قدم بعدی می توانید با بهره گیری از عناصر رنگ، نور، بافت، فرم، مصالح و … روی چیدمان خود تاکید بیشتری کنید. مثلا می توانید از مبل با رنگ متفاوت استفاده کنید یا دیوار کنار مبل را با رنگ و مصالح متفاوت پوشش دهید. استفاده از یک فرش در میان مبل ها می تواند تاکید روی آن را بیشتر کند. استفاده از یک کار هنری خاص با ابعاد بزرگ، نورپردازی و لوستر خاص بالای محل قرارگیری مبلمان، راه های دیگری هستند که می توانید به آن فکر کنید.

به این نکته توجه کنید استفاده همزمان از دو یا چند عنصر (مثلا رنگ، نور، بافت، فرم، مصالح و …) باعث افزایش تاکید می شود. در واقع هر عاملی که تضاد بین موضوع مورد تاکید و زمینه را افزایش دهید به شما کمک خواهد کرد.

حفظ تضاد

اصل تضاد کمک می کند تا چیدمان شما در فضا برجسته تر شده و بیشتر به چشم بیاید. این موضوع باعث جذاب تر شدن فضای شما می شود. پس توصیه می کنیم برای بهتر دیده شدن هر یک از مبل ها، با ایجاد تفاوت رنگی، تفاوت تیرگی و روشنی، تفاوت فرمی و … نسبت به زمینه تفاوت ایجاد کنید. مثلا نباید رنگ مبل ها با رنگ دیوار و رنگ کفپوش عیناً یکی باشد. یا کوسن های روی مبل نباید عیناً از رنگ پارچه آن تبعیت کنند. پیشنهاد دیگر ما برای حفظ تضاد استفاده از پایه ها با رنگ متفاوت است. مثلا روی یک کفپوش پارکت با رنگ چوبی می توانید از پایه مشکی استفاده کنید.

ایجاد ریتم

اگر چیدمان مبلمان شما در فضا طوری باشد که باعث ایجاد حرکت در چشم شود در واقع ریتم ایجاد کرده اید. ریتم مثل موسیقی فضا است و باعث می شود چشم بین دو یا چند نقطه طبق سناریو برنامه ریزی شده شما حرکت کند. مثلا می توانید یک ست و یک نیم ست در دو نقطه مختلف از فضا داشته باشید. برای دیدن ایده هایی بیشتری از ریتم در فضا می توانید سایر مقالات ما را در نشریه آرانو دنبال کنید.

رعایت مقیاس و تناسبات

یکی از مهمترین اصول چیدمان مبلمان در طراحی داخلی رعایت مقیاس و تناسبات است. منظور از مقیاس و تناسبات رعایت نسبت صحیح بین ابعاد و اندازه های خود شیء یا ابعاد و اندازه های دو شیء مختلف نسبت به یکدیگر است. رعایت مقیاس و تناسبات را می توان در رعایت «تناسبات طولی، عرضی، ارتفاعی در مبلمان»، «تناسبات بین عناصر یک ست مبلمان»، «تناسبات بین مبلمان با سایر عناصر فضا» و «تناسبات بین مبلمان با خود فضا» مورد بررسی قرار داد.

- رعایت تناسبات طولی، عرضی و ارتفاعی در مبلمان

توصیه می کنیم سراغ مبل هایی بروید که به اصلاح خوش قواره بنظر برسد. در واقع زمانی یک مبل به چشم ما زیبا و خوش قواره می آید که تناسبات مناسبی داشته باشد. پس طبیعتاً بهتر است از مبلمان با چثه بیش از حد بزرگ، یا چثه بیش از حد کوچک، خیلی چاق، یا خیلی لاغر استفاده نکنیم. ضمناً خود ست مبلمان ما در فضا نباید بیش از حد کشیده و … بنظر برسد.

- رعایت تناسبات بین عناصر یک ست مبلمان

پیشنهاد می کنیم بین عناصر مختلف یک ست مبلمان تناسبات منطقی برقرار باشد. مثل در یک ست بزرگ چثه از پاف یا کوسن های بیش از حد کوچک استفاده نکنید و برعکس. همچنین سعی کنید صندلی یا مبل میزبان متناسب با مبل های اصلی شما باشد. به متناسب بودن ابعاد میزها و مبلمان خود نیز توجه کنید. مثلا اندازه میزهای جلو مبلی شما طوری نباشد که نسبت به مبل ها بیش از حد کوچک یا بیش از حد بزرگ بنظر برسد.

- رعایت تناسبات بین مبلمان با سایر عناصر فضا

تناسبات در مورد نسبت ابعاد مبلمان به سایر عناصر فضا نیز قابل استفاده خواهد بود. برای نمونه اگر مبل های با قواره بزرگ انتخاب کرده اید، طبیعی است که پیشنهاد می کنیم گلدانی که در سمت مقابل برای ایجاد تعادل قرار داده اید با آن متناسب باشد. یا قاب عکس روی دیوارتان هم با آن در هماهنگی باشد.

- رعایت تناسبات بین مبلمان با خود فضا

همانطور که قبلا هم اشاره کردیم باید مبل های خود را نسبت به مقیاس فضای خود تهیه کنید. یک نوع مبل نمی تواند همزمان برای یک خانه بزرگ با سالن 100 متری و یک خانه کوچک با سالن 15 مترمربعی مناسب باشد. در طراحی داخلی رعایت تناسبات درست مبلمان در مقایسه با مقیاس فضا اهمیت زیادی دارد.

رعایت جزئیات

انتخاب و چیدمان مبلمان در فضا دقت بالا و جزء نگری زیادی نیاز دارد. از انتخاب رنگ، مصالح و سبک گرفته تا نحوه کنار هم قراردادن آن ها. درواقع همین دقت و جزء نگری می تواند در نتیجه بین یک فضای خسته کننده و جذاب تفاوت ایجاد کند. پس توصیه می کنیم اگر قرار است دکوراسیون داخلی توسط خودتان، انجام شود نهایت تلاش و دقت خود را به کار ببندید. درصورتی که اطمینان کافی برای انجام همه امور ندارید بهتر است به «انتخاب یک شرکت طراحی داخلی» بپردازید یا از یک «شرکت تخصصی بازسازی» در این امر کمک بگیرید. برای پیدا کردن یک شرکت خوب می توانید از مقاله دیگر ما با عنوان «پیدا کردن بهترین شرکت طراحی داخلی» کمک بگیرید.

مشاهده مطلب: طراحی نما ساختمان

ایجاد هارمونی و وحدت

از نظر ما هارمونی و وحدت را می توان یکی از مهمترین اصول چیدمان مبلمان در طراحی داخلی قلمداد کرد. هارمونی به معنی ربط دادن همه چیزهای مختلف به یکدیگر است، طوری که جدای از هم بنظر نرسند. هارمونی می تواند در فضای شما انسجام ایجاد کند. برای مثال می توانید رنگ مشابهی در کوسن، یکی از دیوارها و پارچه پرده استفاده کنید تا بین آن ها هارمونی و وحدت ایجاد شود.

هنگامی که صحبت از چیدمان مبلمان در طراحی داخلی می کنیم، هارمونی و وحدت باید در سه حالت زیر برقرار باشد:

- هارمونی بین عناصر یک ست مبلمان

اگرچه عناصر یک ست الزاماً نباید با یک فرم و شکل یکسان باشند اما باید از نظر ظاهری یا رنگ وجوه اشتراکی با یکدیگر داشته باشند تا درتناقض با یکدیگر قرار نگیرند. می توانید مبلمان با یک سبک مشخص ولی در شکل های متفاوت داشته باشید. همچنین امکان دارد عناصر مبلمان شما شکل ظاهری متفاوتی داشته باشند اما در رنگ یکسان باشند یا روی همه آن ها کوسن با رنگ مشترک قرار گرفته باشد.

- هارمونی بین مبلمان با سایر عناصر فضا

برای اینکه مبل ها ما در فضا، جدا از سایر عناصر آن حس نشود باید به کمک یکی از آیتم های رنگ، فرم، شکل، مصالح، بافت، الگو، سبک و … بین آن ها هارمونی ایجاد کنیم.

- هارمونی بین مبلمان و خود فضا

ضروری است که مبلمان ما جزئی از فضا و به صورت در هم تنیده با آن حس شود. به همین منظور معمولا مبلمان یک فضا به طریقی با آن ارتباط و هارمونی پیدا می کنند. همانطور که گفتیم ابزارهای طراحی فراوانی از رنگ و شکل گرفته تا سبک برای ایجاد این هارمونی در اختیار داریم.

واحدهای مبلمان در طراحی داخلی

واحدهای انواع مبل (منطبق با اصول چیدمان مبلمان)

صندلی (Chair)

صندلی یکی از کوچکترین و جمع و جور ترین واحدهای مبلمانی است که فضای نفر را مهیا می کند. حداقل ابعاد برای یک صندلی معمولاً  عرض 40 و عمق 40 سانتی متر است.

صندلی دسته دار (Arm Chair)

 برای ایجاد راحتی بیشتر صندلی می توانند در طرفین دارای دسته باشند. این نوع از صندلی حداقل ابعاد عرض 60 و عمق 60 سانتی متر دارد.

چهارپایه (Stool)

«استول» به صندلی های با فرم چهارپایه می گویند. برخی از این چهارپایه ها برای آنکه ارتفاع مناسب تری هنگام استفاده از یک بار یا کانتر را فراهم کنند، پایه های با ارتفاع بلندتری پیدا می کنند. این صندلی ها، «بار استول» نامیده می شوند که در ایران به صندلی بار معروف است.

نیمکت (Bench)

نیمکت نوعی از صندلی برای نشتن چند نفر است. نیمکت ها به دلیل اینکه برای زمان نشستن کوتاه طراحی شده اند، راحتی زیادی ایجاد نمی کنند. به همین دلیل نیمکت ها در طراحی داخلی معمولا فاقد دسته و پشتی هستند.

مبل راحتی تک نفره (Sofa)

مبل های راحتی گونه ای از انواع مبل راحت هستند که با بزرگتر شدن نسبت به صندلی و داشتن دسته، تکیه گاه و نشیمن راحت، امکان نشستن در زمان طولانی فراهم می کنند. این نوع از مبل ها انعطاف پذیری بالایی دارند و در فضاهای مختلف به  راحتی می نشینند. به همین دلیل رعایت اصول چیدمان مبلمان در طراحی داخلی را برای شما ساده تر می کنند. در این نوع مبل، انواع کوسن قابل استفاده است. حداقل ابعاد مبل تک نفره عرض 60-80 و عمق 60-80 سانتی متر است.

مبل راحتی دو یا سه نفره (Sofa)

مبل های راحتی می توانند مناسب نشستن بیش از یک نفر هم باشند. این مبل ها شامل انواع مبل دو نفره یا سه نفره هستند.

- مبل دو نفره (Love Seat)

مبل های راحتی دو نفره فضای لازم برای نشستن دو نفر را فراهم می آورند. این مبل ها به لاو سیت شهرت دارند. حداقل ابعاد مبل دو نفره عرض 110-150 و عمق 60- 80 سانتی متر است.

- مبلمان چند تکه (Sectional)

مبل های راحتی 3 نفره یا بیشتر که برای ایجاد فضای بیشتری برای نشستن، به صورت کشیده یا ال طراحی می شوند. به همین دلیل این نوع از مبل ها به چند تکه یا سکشنال شهرت دارند. حداقل ابعاد مبل سه نفره عرض 220-160 و عمق 60-80 سانتی متر است.

مشاهده مطلب: بازسازی دفتر اداری

لانگ سیت /شز لانگ (Chaise longue / long seat )

شز لانگ نوعی مبل است که به اندازه کافی برای نگه داشتن پاها و دراز کشیدن بلندی دارد و معمولا یک سمت آن دارای پشتی برای تکیه دادن و سمت دیگر فاقد پشتی برای دراز کشیدن پاهاست. این نوع از مبل ها اولین بار در قرن شانزدهم در فرانسه برای افراد ثروتمند و مرفه به وجود آمد. اگرچه این مبلمان کمتر در ایران مورد استفاده است اما کاملاً با اصول چیدمان مبلمان در طراحی داخلی هماهنگ بوده و می تواند نتیجه مثبتی داشته باشد.

پوف (Pouf)

پوف یا پاف نوعی صندلی بدون دسته و بدون پشتی است که علاوه بر صندلی به عنوان میز یا زیرپایی هم استفاده می شود.  این نوع صندلی معمولا فرم بالشتی دارد و بدون پایه روی زمین قرار می گیرد.

زیرپایی یا اوتومن (Ottoman)

اوتومن نوعی صندلی بدون دسته و بدون پشتی است که همچون پوف به عنوان میز و زیرپایی هم کاربرد دارد. تفاوت اوتومن و پوف در این است که اوتومن معمولاً دارای پایه است.

صندلی گهواره ای (Rocking Chair)

صندلی گهوراه ای نوعی از صندلی با دو پایه نواری منحنی شکل است که به دلیل داشتن تنها دونقطه اتصال با زمین به سرنشین امکان حرکت گهواره ای با جابجایی وزن یا فشار ملایم پاها را می دهد این صندلی ها به صندلی گهواره ای یا راک معروف هستند.

صندلی کیسه ای (Bean Bag)

صندلی های کیسه ای شکل اولین بار در سال 1989 توسط یک شرکت ایتالیایی به نام زانوتا تولید شد. این کیسه ها با فوم  یا گلوله های لوبیایی پلاستیکی (پی وی سی یا پلی استایرن) پر می شوند و یک نشیمن راحت برای استراحت ایجاد می کنند که می تواند خودش را منطبق با فرم بدن کند.

نشیمن مدولار (Modular Seat)

این صندلی ها دارای یک طراحی مدولار هستند که به آن ها امکان قرارگیری کنار یکدیگر با شکل های متنوع و مختلف را می دهد. با قرارگرفتن صندلی های مدولار کنار هم فضاهای نشستن یا بازی جمعی با فرم های جذاب ایجاد می شود.

واحدهای انواع میز (منطبق با اصول چیدمان مبلمان)

میز جلومبلی یا قهوه خوری (Coffee Table)

این میزها جلو مبل در قسمت وسط قرار می گیرند و می توانند به شکل مستطیل، دایره یا بیضی باشند.  حداقل ابعاد میز جلو مبلی عرض 40-50 و طول 80 -150 سانتی متر است.

میز کنار مبلی (Side Table)

میزهای کنار مبلی برای دسترسی راحت تر مبل هایی که از میز وسط دور هستند، در نظر گرفته می شوند. حداقل العاد میز جلو مبلی 30-50 سانتی متر است.

میز نهارخوری (Dining Table)

میزهای نهارخوری در ابعاد استاندارد برای صرف غذا طراحی می شوند. حداقل عرض این میزها 80-120 سانتی متر و طول آن ها بسته به تعداد نفرات متفاوت می شود. ارتفاع مناسب میز نهارخوری 75 تا 80 سانتی متر است. پایه میز نهارخوری باید طوری باشد که مانع قرار گیری صندلی در زیر آن نشود یا مزاحم فردی که دور آن نشسته نباشد.

میز تحریر(Desk)

میزهای تحریر برای نوشتن، کار با کامپیوتر یا انجام امور کاری روزمره طراحی می شوند. حداقل ابعاد این میزها عرض 60-80 و طول 90-180 سانتی متر است.  ارتفاع مناسب میز تحریر 75 سانتی متر است. بهتر است در قسمتی از میز تحریر کشوهایی برای قرار گرفتن وسایل تعبیه شده باشد.

میز کنسول (Console Table)

میزهای کنسول برای اولین بار در قرن هفدهم در فرانسه مورد استفاده قرار گرفتند. میز کنسول نوعی میز با عمق خیلی کم است که کنار دیوار قرار می گیرد و بیشتر کارکرد تزیینی دارد. این میزها را می توان در هرجایی جانمایی کرد اما معمولاً در ورودی یا راهروها قرار می گیرند. می توان روی میز کنسول از آینه، آباژور، گلدان، قاب عکس، مجسمه یا سایر چیزهای تزیینی استفاده کرد. بعضی کنسول ها، قفسه و کشویی هایی برای قرار دادن وسایل در اختیار شما می گذارند. کنسول ها ارتفاعی بین 75 تا 90 سانتی متر دارند و طول آن ها می تواند متغییر باشد.

میز آرایش (Makeup Table)

میز آرایش یک میز مناسب آراستن است که کنار دیوار قرار می گیرد و دارای آینه و فضاهایی برای قرار دادن وسایل است. معمولاً فرد هنگام آرایش جلو آن می نشیند.  حداقل ابعاد میز آرایش عمق 40، عرض 80 و ارتفاع 75-80 سانتی متر است. کشوهای زیر میز باید  طوری جانمایی شوند که امکان قرار گرفتن صندلی و پای فرد در زیر میز را بدهد.

مشاهده مطلب: انواع شومینه

انواع چیدمان مبلمان کنار هم

برای رعایت بهتر اصول چیدمان مبلمان در طراحی داخلی بهتر است یکی از انواع چیدمان های زیر مورد استفاده قرار گیرد.

نیم ست (Half Suite)

نیم ست ها مناسب کنارهم نشستن 2 تا 4 نفر هستند. زمانی که به تعداد محدودی فضا برای نشستن نیاز داریم یا فضا محدود است، نیم ست ها انتخاب مناسبی هستند. در ادامه چند نمونه چیدن مبلمان به صورت نیم ست را مشاهده می کنید.

ست (Suite)

در اصول چیدمان مبلمان در طراحی داخلی، ست ها برای کنارهم نشستن 5 تا 7 نفر تعریف می شوند. زمانی که به تعداد بیشتری فضا برای نشستن نیاز داریم یا فضا بزرگتر است، ست ها انتخاب مناسبی هستند. در هر ست حداکثر یک مدول 2 یا 3 نفره وجود دارد. در ادامه چند نمونه چیدن مبلمان به صورت ست را مشاهده می کنید.

فول ست (Full Suite)

فول ست ها مناسب کنارهم نشستن 7 تا 9 نفر هستند. زمانی که به تعداد خیلی بیشتری فضا برای نشستن نیاز داریم یا فضا بسیار بزرگ است، فول ست ها انتخاب مناسبی هستند. در هر فول ست دو مدول 2 یا 3 نفره وجود دارد. برای رعایت اصول چیدمان مبلمان در طراحی داخلی پیشنهاد می شود مدول دو نفره و سه نفره با زاویه عمود بر هم چیدمان شوند. در ادامه چند نمونه چیدن مبلمان به صورت فول ست را مشاهده می کنید.

جمع بندی

در این مقاله ابتدا با عوامل موثر بر چیدمان مبلمان آشنا شدیم؛ سپس اصول چیدمان مبلمان در طراحی داخلی را به طور مفصل بررسی کردیم که به این ترتیب به آن ها اشاره می کنیم:

ایجاد تعادل / ایجاد تاکید / حفظ تضاد / ایجاد ریتم / رعایت مقیاس و تناسبات / رعایت جزئیات / ایجاد هارمونی و وحدت

واحدهای انواع مبل که می توانیم از آن ها استفاده کنیم شامل این موارد هستند:

صندلی / صندلی دسته دار / صندلی پایه بلند / نیمکت / مبل تک نفره / مبل دو یا سه نفره / لانگ سیت / پوف / زیرپایی / صندلی گهواره ای / صندلی کیسه ای / نشیمن مدولار

واحدهای انواع میز هم شامل میز جلومبلی / میزکنارمبلی / میزنهارخوری / میز تحریر / میز کنسول / میز آرایش می شود.

نهایتاً مبلمان مختلف می توانند به یکی از انواع چیدمان «نیم ست»، «ست» و «فول ست» کنار یکدیگر قرار بگیرند.

دعوت به بازدید از سایت آرانو

در پایان دعوت می کنیم از نمونه کارهای آرانو بازدید نمایید. ما یک شرکت تخصصی طراحی و اجرا (با بیش از ده سال سابقه) هستیم. می توانید  نظرات کارفرمایان و مشتریان آرانو را مطالعه کنید و اگر راضی بودید سفارش طراحی یا درخواست مشاوره دهید.

 

اصلی ترین اصول چیدمان مبلمان در طراحی داخل، موارد زیر هستند که در سایت آرانو به طور مفصل توضیح داده شده اند:

ایجاد تعادل / ایجاد تاکید / حفظ تضاد / ایجاد ریتم / رعایت مقیاس و تناسبات / رعایت جزئیات / ایجاد هارمونی و وحدت

توصیه می کنیم یکی از انواع چیدمان های زیر مورد استفاده قرار گیرد:

نیم ست: برای کنارهم نشستن 3 تا 5 نفر / مناسب فضاهای کوچک یا تعداد کم

ست: برای کنارهم نشستن 5 تا 7 نفر / مناسب فضاهای نسبتاً بزرگ یا تعداد متوسط

فول ست: برای کنارهم نشستن 7 تا 9 نفر / مناسب فضاهای بزرگ یا تعداد زیاد

1 دیدگاه دربارهٔ «اصول چیدمان مبلمان در طراحی داخلی»

  1. رضازاده

    من استاد دانشگاه هستم. میخواستم اجازه بگیرم در صورت امکان از مقاله شما با ذکر منبع جهت تدریس استفاده کنم.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا