هارمونی و ست کردن رنگ ها در طراحی داخلی و دکوراسیون

هارمونی و ست کردن رنگ ها در طراحی داخلی

آشنایی با هارمونی و ست کردن رنگ ها در طراحی داخلی

حتما شما هم هنگام بازسازی منزل یا طراحی داخلی دفتر کار تان، حین انتخاب رنگ با سوالات و ابهامات زیادی مواج شده اید و با کمی جستجو در فضای اینترنت با عناوینی همچون «راهکارها و اصول ست کردن رنگها»، «هارمونی ها»، «روش های ترکیب رنگها» و … برخورد کرده اید. ما در این مقاله همه اصول هارمونی، ترکیب یا ست کردن رنگ ها در طراحی داخلی و دکوراسیون را به طور جامع و علمی به شما آموزش می دهیم. پس با ما در آرانو دیزاین همراه باشید.

کاربرد هارمونی و ست کردن رنگ ها در طراحی داخلی

زمانی که صحبت از هارمونی و ست کردن رنگ ها در طراحی داخلی و دکوراسیون می کنیم منظور ما تنها دیوارهای فضا نیست. بلکه رنگ همه عناصر و مبلمان فضای داخلی را شامل می شود. از مبل ها و فرش و پرده گرفته تا کوسن ها و تابلوی روی دیوارها. همانطور که احتمالا شنیده اید یا در مقالات دیگر ما مطالعه کرده اید، «هارمونی» یکی از اصول دیزاین است. هارمونی رنگها به شما کمک می کند تا چیزهای مختلف را در دکوراسیون داخلی به هم ربط دهید و یک طراحی منسجم ایجاد نمایید.

مثلاً اگر رنگ کوسن، پارچه پرده و یکی از دیوارهای منزل تان را مشابه هم در نظر بگیرید نوعی هارمونی ایجاد کرده اید که باعث بهتر و هماهنگ تر دیده شدن دکوراسیون داخلی شما خواهد شد. اجرای رنگ یکی از مراحل پایانی در «آیتم های بازسازی داخلی» است اما باید از همان ابتدای طراحی به آن فکر شود. مطمئناً با این روش راحت تر می توانید درباره «رنگ کفپوش»، «رنگ مبلمان»، «رنگ سقف» و «رنگ کاغذ دیواری و دیوارها» تصمیم گیری کنید. رعایت هارمونی می تواند در فضای شما تعادل بصری ایجاد نماید.

شناخت چرخه رنگ یا Color Wheel

رنگهای اصلی قابل استفاده در فضا روی یک دایره به نام چرخه رنگی نمایش داده می شوند. استفاده از چرخه رنگی در سال 1810 توسط گوته و بعدها در سال 1919 توسط ایتن متداول شد. بر اساس توضیحات ایتن ما سه رنگ اصلی داریم که شامل «زرد»، «آبی» و «قرمز» است که رنگهای اولیه نامیده می شوند. بقیه رنگها از ترکیب آن ها با یکدیگر حاصل می شوند. در این چرخه، رنگهای «نارنجی»، «سبز» و «بنفش» ثانویه و رنگهای «قرمز نارنجی»، «زرد نارنجی»، «زرد سبز»، «آبی سبز»، «آبی بنفش»، «قرمز بنفش» درجه سوم نامیده می شوند. در مجموع دایره ما 12 رنگ خواهد داشت. هنگام انتخاب رنگ در طراحی داخلی باید بدانیم در کدام یک از 12 قسمت این چرخه مشغول انتخاب هستیم.  اگر مایل به کسب اطلاعات بیشتری در این زمینه هستید از مقاله «راهکارهای استفاده از رنگ» دیدن کنید.

مشاهده مطلب: طراحی نما ساختمان

چگونه رنگها را ست کنیم ؟

همانطور که گفتیم با بهره گیری از اصل هارمونی می توان رنگها را در طراحی و دکوراسیون داخلی ست کرد. به این منظور باید هارمونی های رنگی مختلف را بشناسید و بدانید چطور از هر یک استفاده کنید.

به طور کلی 11 هارمونی، ست یا ترکیب رنگی وجود دارد که از نحوه انتخاب رنگها در دایره رنگی و جایگاه آن ها نسبت به هم ایجاد می شود.  این ست ها شامل موارد زیر است:

  1. ست تک رنگ یا مونو کروماتیک (Monochromatic)
  2. ست دو رنگ با فاصله یا دیادیک (Diadic)
  3. ست سه رنگ مثلثی یا تریادیک (Triadic)
  4. ست چهار رنگ مربعی یا اسکوئر (Square)
  5. ست دو رنگ روبرو یا مکمل (Complementary)
  6. ست سه رنگ مکمل شکسته (Split Complementary)
  7. ست چهار رنگ دو به دو یا تترادیک (Tetradic)
  8. ست چند رنگ هم خانواده (Analogous)
  9. ست چند رنگ برگرفته از طبیعت (Nature Palette)
  10. ست چند رنگ گرم (Warm Colors)
  11. ست چند رنگ سرد (Cool Colors)

انواع هارمونی و ست کردن رنگ ها در طراحی داخلی و دکوراسیون

1- هارمونی یا ست رنگی مونو کروماتیک (Monochromatic):

هارمونی مونو کروماتیک، ترکیب رنگی است که در آن یک رنگ به عنوان تنها رنگ موجود در فضا انتخاب می شود و باقی رنگها از دسته رنگهای خنثی یا آکروماتیک باید انتخاب شود. اما تک رنگ کروماتیک انتخابی می تواند در درجات مختلفی از تیرگی روشنی و اشباع و خلوص قرار گیرد. این نوع از ترکیب، برای فضاهای کوچک و فضاهایی که احساس سکون و آرامش جز اولویت های عملکردی آن است مناسب می باشد.

نمونه های با هارمونی مونوکروماتیک رنگ صورتی

2- هارمونی یا ست رنگی دیادیک (Diadic):

هارمونی دیادیک، متشکل از دو رنگ است، اگر در چرخه ی رنگی، دو رنگ را با یک یا دو فاصله نسبت به هم انتخاب کنیم هارمونی دیادیک تشکیل می شود. برای مثال برای انتخاب ترکیب دیادیک با قرمز، می توانیم آن را با نارنجی یا بنفش ترکیب کنیم. چرا که در چرخه ی رنگی این رنگها نسبت به قرمز دارای یک فاصله است.

در حالت دیگر برای نوشتن هارمونی دیادیک برای یک رنگ می توان آن را با دو رنگ بعد یا قبل از خودش در چرخه رنگی ترکیب کرد، برای مثال برای سبز، می توان آن را با نارنجی زرد که به اندازه دو خانه با سبز فاصله دارد ترکیب کرد. هارمونی دیادیک با توجه به تعداد کم رنگها (دو تا) و نزدیک بودن فاصله آن ها به هم می تواند گزینه مناسبی برای فضاهای داخلی کوچک و متوسط باشد.

نمونه های با هارمونی دیادیک رنگهای سبز و رنگ زرد

3- هارمونی یا ست رنگی تریادیک (Triadic):

هارمونی رنگی تریادیک متشکل از سه رنگ با فاصله سه تایی از هم در دایره رنگی است به گونه ای که از اتصال آنها به هم یک مثلث متساوی الاضلاع تشکیل شود. برای مثال برای نوشتن یک ترکیب تریادیک برای زرد سبز باید دو رنگ دیگر از چرخه رنگی که هر کدام دارای سه خانه فاصله با زرد سبز است انتخاب کرد که شامل رنگهای قرمز نارنجی و آبی بنفش می شود. با توجه به تعدد و تضاد رنگها در این هارمونی، می توان آن را مناسب فضاهای بزرگ عمومی و تفریحی که از نظر عملکردی نیاز به برانگیختگی هیجانی و حرکتی دارد دانست.

نمونه طراحی داخلی و دکوراسیون با هارمونی تریادیک رنگهای سبز، نارنجی، بنفش

نمونه با هارمونی تریادیک از رنگهای زرد، قرمز، آبی

4- هارمونی یا ست رنگی مربعی (Square):

هارمونی رنگی مربعی یا اسکور متشکل از چهار رنگ است که هر کدام از آن ها به نسبت هم دارای دو فاصله در دایره رنگی هستند. و اگر آنها را به هم وصل کنیم یک مربع تشکیل می شود. برای مثال اگر بخواهیم ترکیب اسکور از نارنجی را پیدا کنیم با توجه به دایره رنگی، رنگهای نارنجی، زرد سبز، آبی، بنفش قرمز در فاصله دو تایی نسبت به هم قرار گرفته اند، این نوع از هارمونی با توجه به تعدد و تنوعی که دارد مناسب فضاهای بسیار وسیع مانند فرودگاه ها و فضاهایی که به لحاظ عملکردی نیاز به افزایش تحرک و برانگیختگی هیجانی دارند خواهد بود.

نمونه طراحی داخلی و دکوراسیون با هارمونی مربعی رنگهای نارنجی، آبی، بنفش قرمز، زرد سبز

5- هارمونی یا ست رنگی مکمل (Complementary):

 هارمونی رنگی مکمل، متشکل از دو رنگ مکمل در دایره رنگی است، در این دایره، رنگهای روبه روی هم مکمل هستند، برای مثال رنگهای زرد و بنفش مکمل هم هستند، همچنین مکمل رنگ قرمز، رنگ سبز و مکمل رنگ آبی، رنگ نارنجی است. همچنین رنگهای درجه سه روبه روی هم مکمل یکدیگر هستند. استفاده از این ترکیب به دلیل دارا بودن دو رنگ متضاد و مکمل، تحرک و تهیج محیط را افزایش می دهد و چون تنها شامل دو رنگ کروماتیک است می تواند برای فضاهای کوچک و متوسط نیز مناسب باشد.

نمونه با هارمونی مکمل از رنگهای آبی و نارنجی

نمونه با هارمونی مکمل از رنگهای زرد و بنفش / رنگ های قرمز و سبز

6- هارمونی یا ست رنگی مکمل شکسته (Split Complementary):

این هارمونی رنگی متشکل از سه رنگ از دایره رنگی است، به این صورت که یکی می تواند به جای ترکیب شدن با رنگ مکمل خود، با دو رنگ کناری رنگ مکمل خود ترکیب شود و با هم شکل مثلث متساوی الساقین ایجاد کنند. برای مثال اگر بخواهیم برای سبز زرد یک ترکیب مکمل شکسته بنویسیم باید ببینیم در چرخه رنگی، رنگ مکمل آن کدام است، با توجه به اینکه مکمل سبز زرد، قرمز بنفش است به جای ترکیب کردن قرمز بنفش، دو رنگ کناری آن یعنی قرمز و بنفش را با سبز زرد ترکیب می کنیم. این نوع از هارمونی با توجه به تضاد و تعدد رنگها برای فضاهای بزرگ تر و فضاهایی که به لحاظ عملکردی نیازمند تحرک و تهیج بیشتر است مناسب خواهد بود.

نمونه طراحی داخلی و دکوراسیون با هارمونی مکمل شکسته از رنگهای زرد سبز، قرمز و بنفش

7- هارمونی یا ست رنگی تترادیک (Tetradic):

هارمونی رنگی تترادیک متشکل از چهار رنگ از دایره رنگی است به گونه ای که هر دو رنگ مکمل به جای ترکیب شدن با هم با دو رنگ کناری هم ترکیب می شوند و اگر آنها را به هم وصل کنیم یک مستطیل تشکیل می شود. برای مثال به جای اینکه رنگهای زرد سبز و قرمز بنفش که مکمل هم هستند ترکیب شوند، رنگهای کناری آنها شامل زرد، سبز، قرمز و بنفش با هم تشکیل یک ترکیب چهار رنگی می دهند. این ترکیب با توجه به تعدد زیاد رنگ برای فضاهای بزرگ و مهیج مانند نمایشگاه ها، هتل و فرودگاه ها مناسب است.  برخی منابع به این هارمونی عنوان «مکمل دوگانه» (Double Complimentary) نیز داده اند.

نمونه هارمونی تترادیک از رنگهای آبی، نارنجی، سبز، قرمز

8- هارمونی یا ست رنگی هم خانواده یا مشابه (Familiar, Analogous):

این هارمونی رنگی متشکل از رنگهای هم خوانده و نزدیک به هم در دایره رنگی است. برای مثال رنگهای زرد، زرد سبز و سبز نزدیک به هم و هم خانواده به حساب می آید، استفاده از ترکیب رنگهای مشابه یا هم خانواده باعث ایجاد حس سکون و آرامش بیشتر در فضا می شود. زیرا رنگهای استفاده شده مشابه و نزدیک به هم هستند و کمتر موجب برانگیختگی محیط می شود، استفاده از این ترکیب رنگی برای فضاهای کوچک نیز بسیار مناسب است.

نمونه با هارمونی مشابه/ آنالوگ از رنگهای قرمز نارنجی، نارنجی، نارنجی زرد

نمونه با هارمونی مشابه/ آنالوگ از رنگهای زرد، زرد سبز، سبز

نمونه طراحی داخلی و دکوراسیون با هارمونی مشابه/ آنالوگ از رنگهای نارنجی، قرمز نارنجی

9- هارمونی یا ست رنگی الهام گرفته از طبیعت (Nature Palette) :

در این هارمونی رنگی شما می توانید یک تصویر از طبیعت را منبع الهام قرار داده و رنگهای خود را از آن برگزینید. شاید ساده ترین راه ترکیب رنگی این نوع از هارمونی باشد، زیرا طبیعت سرشار از هارمونی است و می تواند منبع الهام خوبی باشد.

نمونه با هارمونی الهام گرفته از طبیعت با رنگهای  زرد، سبز و آبی

10- هارمونی یا ست رنگ های گرم (Warm colors):

این هارمونی رنگی متشکل از دو، سه یا چهار رنگ از رنگهای گرم دایره رنگ است، انتخاب این ترکیب رنگی برای مواردی است که قصد دارید گرمای خاصی به فضای خود بدهید، رنگهای گرم در دایره رنگی 6 عدد و شامل زرد، زرد نارنجی، نارنجی، قرمز نارنجی، قرمز و قرمز بنفش است.

نمونه با هارمونی رنگهای گرم با رنگ های نارنجی، قرمز، قرمز نارنجی

نمونه با هارمونی رنگهای گرم با رنگ های  زرد، نارنجی، قرمز

11- هارمونی یا ست رنگ های سرد (Cool colors):

این هارمونی متشکل از دو، سه یا چهار رنگ سرد از رنگهای دایره رنگی است، انتخاب این نوع از ترکیب رنگی برای مواقعی از طراحی داخلی و دکوراسیون است که قصد دارید سرمای خاصی به فضا بدهید. رنگهای سرد در چرخه رنگی عبارتند از زرد سبز، سبز، سبز آبی، آبی، آبی بنفش و بنفش که شامل شش رنگ می شوند.

نمونه با هارمونی رنگهای گرم با رنگ های آبی، سبز آبی، سبز

سایر ترفندهای انتخاب رنگ در طراحی داخلی و دکوراسیون

اصول، راهکارها و روش های کار

هنگامی که قصد استفاده از رنگها در طراحی و دکوراسیون داخلی منزل یا دفتر کارتان را دارید باید بدانید که انتخاب و ترکیب رنگ ها نمی تواند اتفاقی انجام شود و برای موفق شدن باید به برخی اصول توجه کنید. یکی از مهم ترین این اصول «هارمونی یا ست کردن رنگ ها با یکدیگر» است که در این مقاله با آن آشنا شدید.  همینطور لازم است با «راهکارها و روش های کار با رنگ» آشنا باشید. برخی از موارد دیگری که باید به آن توجه کنید از این قرار هستند:

  • توجه به ابعاد فضا
  • توجه مبحث روانشناسی رنگ
  • توجه با کاربری فضا
  • توجه به سبک طراحی داخلی
  • توجه به نورپردازی محیط

در صورتی که هنوز سوالات و ابهاماتی دارید، با ما در صفحه «دریافت مشاوره طراحی داخلی» در تماس باشید. کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما و ارائه کاربردی ترین راهکارهای طراحی برای فضای شما هستند.

اگر مایل هستید به شکل ویژه تری برای شما وقت بگذاریم و یک طرح اختصاصی برای فضای شما طراحی کنیم، می توانید درخواست خود را از صفحه «سفارش طراحی آنلاین» به ما ارسال کنید. آرانو یکی از بهترین شرکت ها طراحی داخلی و همینطور از شرکت ها برتر بازسازی در کشور با بیش از یک دهه سابقه است. خدمات طراحی داخلی آرانو شامل ارائه رندرهای سه بعدی و شبیه سازی شده از فضای شما به همراه پلان جانمایی و مبلمان همه عناصر در فضا است و همه نیازهای شما را پوشش می دهد.

جمع بندی

در این مقاله با روش های ایجاد هارمونی و ست کردن رنگ ها در طراحی داخلی آشنا شدیم. دریافتیم که هنگام انتخاب رنگ باید برخی مسائل دیگر مثل ابعاد فضا، روانشناسی رنگ، کاربری فضا، سبک طراحی داخلی و نورپردازی نیز توجه کنیم. روش های ایجاد ترکیب های رنگی به این شرح هستند:

  1. مونو کروماتیک (Monochromatic)
  2. دیادیک (Diadic)
  3. مکمل (Complementary)
  4. مثلثی یا تریادیک (Triadic)
  5. مکمل شکسته (Split Complementary)
  6. مربعی یا اسکوئر (Square)
  7. تترادیک (Tetradic)
  8. هم خانواده (Analogous)
  9. برگرفته از طبیعت (Nature Palette)
  10. رنگهای گرم (Warm Colors)
  11. رنگهای سرد (Cool Colors)

با بهره گیری از اصل هارمونی می توان رنگها را در طراحی و دکوراسیون داخلی ست کرد. به این منظور باید هارمونی های رنگی مختلف را بشناسید و بدانید چطور از هر یک استفاده کنید.

به طور کلی 11 هارمونی رنگی وجود دارد که از نحوه انتخاب رنگی ها در دایره رنگی و جایگاه آن ها نسبت به هم ایجاد می شود.

  1. ترکیب تک رنگ یا مونو کروماتیک (Monochromatic)
  2. ترکیب دو رنگ با فاصله یا دیادیک (Diadic)
  3. ترکیب دو رنگ روبرو یا مکمل (Complementary)
  4. ترکیب سه رنگ مثلثی یا تریادیک (Triadic)
  5. ترکیب سه رنگ مکمل شکسته (Split Complementary)
  6. ترکیب چهار رنگ مربعی یا اسکوئر (Square)
  7. ترکیب چهار رنگ دو به دو یا تترادیک (Tetradic)
  8. ترکیب چند رنگ هم خانواده (Analogous)
  9. ترکیب چند رنگ برگرفته از طبیعت (Nature Palette)
  10. ترکیب چند رنگ گرم (Warm Colors)
  11. ترکیب چند رنگ سرد (Cool Colors)



دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا