معروف ترین و بهترین طراحان و شرکت های طراحی داخلی و بازسازی در تهران و کرج

تفاوت معماری، طراحی و دکوراسیون داخلی

سرفصل های مقاله

شاید برای شما هم سوال باشد که «معماری داخلی»، «طراحی داخلی» و «دکوراسیون داخلی» چه تفاوت هایی دارند؟ ما در این مقاله مقایسه دقیقی بین این واژگان شبیه به هم انجام می دهیم. سپس به شما کمک می کنیم تا هر یک را به درستی بشناسید. اگر قصد مراجعه به یک طراح را دارید باید تصور بهتری از وظایف و تفاوت های میان طراحان مختلف داشته باشید. همچنین اگر قصد تحصیل در هر یک از این رشته ها را دارید سعی کنید دید کامل تری نسبت به آن ها بدست آورید.

پس اگر شما هم به دنبال مقایسه تفاوت های معماری، طراحی و دکوراسیون داخلی هستید، در این مقاله همراه آرانو باشید. ما اینجا در جستجوی پاسخگویی به چنین پرسش هایی هستیم؟

  • هر یک از واژگان معماری، طراحی و دکوراسیون چه معنی می دهد؟
  • معماری، طراحی و دکوراسیون چگونه تعریف می شوند؟
  • تفاوت های معماری، طراحی و دکوراسیون چیست؟
  • اگر قصد مراجعه به معمار، طراح یا دکوراتور را داریم، کدام یک برای ما مناسب تر هستند؟
  • در صورتی که قصد تحصیل در رشته های معماری، طراحی یا دکوراسیون را داریم، کدام یک برای ما مناسب تر هستند؟

مشاهده مطلب: طراحی نما ساختمان

تفاوت های معماری داخلی، طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی چیست؟

معانی معماری داخلی ، طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی

برای اینکه بتوانیم در ادامه مقایسه درستی تری بین این واژگان داشته باشیم لازم است با تاریخچه آن ها آشنایی داشته باشیم. همچنین معانی آن ها را در لغتنامه های مختلف با هم مرور کنیم.

معنی معماری داخلی

معماری داخلی به طور مستقل در لغتنامه دهخدا معنی  نشده است. بر اساس ترکیب اجزاء کلمه می توانیم آن را طراحی داخل یک محیط وابسته به معماری معنی کنیم. دیکشنری آبادیس نیز معماری داخلی را طراحی فضایی در مرز محدود ساختمانی معنی می کند و جزئی از معماری می داند. در ادامه  این دیکشنری تاکید می کند که معماری داخلی علاوه بر طراحی فرم و محیط به جنبه های انسانی و کیفیت استفاده از محیط توجه دارد. در واقع نوعی طراحی درون محیط با توجه به قید شرط های معماری است.

معنی طراحی داخلی

طراحی داخلی در لغتنامه دهخدا طرح ریزی کردن و نقشه کشیدن برای داخل یک محیط معنی می شود. دیکشنری آبادیس آن را شامل طراحی، تزیین و تجهیز محیط داخل ساختمان می شمارد که به شکل تعاملی بین گروه های از افراد مختلف با تحصص های گوناگون رخ می دهد.

معنی دکوراسیون داخلی

لغتنامه دهخدا، دکوراسیون را به عنوان واژه ای فرانسوی اینگونه معنی می کند: «فن تزیین صحنه نمایش، منظره ی یک صحنه به کمک عوامل تزیینی و اشیاء لازم». لغتنامه عمید دکوراسیون را به معنی «تزیینات داخل ساختمان» می داند. به طور کلی می توان دکوراسیون را هنر تزیین محیط به کمک چیدمان زیبایی از اشیاء دانست. دیکشنری آبادیس نیز  به نقل از لغتنامه آکسفورد، دکوراسیون را نوعی هماهنگ سازی طراحی شده و هنرمندانه میان رنگ ها، مبلمان و اشیاء تعریف می کند.

تعاریف معماری داخلی ، طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی

یک مجموعه متفاوت و بسیار گسترده از فعالیت ‌های مرتبط با فضای درونی در مرتبه ‌های متنوع با یکدیگر همپوشانی پیدا می‌کنند. این محدوده از پروژه ‌های بزرگ مقیاس معماری تا پروژه های کوچک مقیاس دکوراسیون تفاوت می‌کند. بنابراین یک محدوده وسیع از فعالیت ‌ها و دیدگاه‌ ها (شامل معماری، طراحی و دکوراسیون) زیر چتر واژه «دیزاین» جمع می‌شوند.  مارک تیلور و جولیانا پرستون این طیف را این‌گونه توصیف می ‌کنند: «دیزاین داخلی» می ‌تواند یک تخصص معماری، یک هنر مرتبط با فضا، یک مهارت دکوراتیو،  یا قسمتی از یک تعامل اجتماعی باشد.

مهارت های مرتبط با طراحی می تواند مبتنی بر «علم» باشند یا مبتنی بر «هنر». طراحی دکوراسیون محدود به داشتن توانایی های هنری همچون خلاقیت و رعایت اصول دیزاین و اصول زیبایی شناسی است. درحالی که معماری داخلی و طراحی داخلی مهارت های هنری همچون تفکر خلاقانه و هنر زیبایی شناسی را همزمان با عناصر علمی همچون و تحلیل و دانش تخصصی نیاز دارند. معماران، طراحان و دکوراتورهای داخلی هر یک اهداف متفاوتی را دنبال می کنند. برخی همزمان به خلق محیطی «زیبا»، «کاربردی» و «آرامش بخش» می اندیشند و برخی نیز تنها یک یا بعضی از این موارد دغدغه شان را تشکیل می دهد.

تعاریفی که در ادامه به مرور آن می پردازیم توسط معماران یا انجمن های مرتبط با این حرفه همچون سازمان نظام مهندسی، جامعه مهندسان معماری داخلی ایران، انجمن طراحان داخلی آمریکا، فدراسیون بین المللی معماران و طراحان داخلی در آمریکا، انجمن بین المللی طراحی داخلی در آمریکا، موسسه طراحی داخلی بریتانیا، جامعه بین المللی طراحان داخلی بریتانیا و شورای معماری داخلی اروپا ارائه می شوند.

تعریف معماری داخلی

می‌توان معماری داخلی را طراحی فضاهای درونی برای استفاده شخصی، تجاری یا تفریحی تعریف کرد؛ طوری که برخی «اقدامات معمارانه» را نیز به کار بندیم. مبانی این دانش شامل زمینه ‌های مرتبط با معماری، طراحی سازه ‌ای، طراحی سیستم ‌های تأسیساتی، طراحی داخلی و اطلاعاتی پیرامون استانداردها و ضوابط مرتبط با موضوعات امنیتی، سکونت و مسئولیت‌ های حرفه ‌ای است. گریم بروکر و سالی استون تصریح می­ کنند که معماری داخلی، حرفه طراحی داخلی و معماری را پیوند می‌ دهد.

فدراسیون بین المللی معماران داخلی تعریف زیر را از معمار داخلی ارائه می دهد: «یک معمار داخلی حرفه ای بر اساس آموزش، تجربه و کسب مهارت ‌های کاربردی واجد شرایط شده و مسئولیت های زیر را می پذیرد:

  • شناسایی، پژوهش و حل خلاقانه مسائل مربوط به عملکرد و کیفیت محیط.
  • انجام خدمات مرتبط با فضاهای درونی ساختمان شامل برنامه ریزی، تحلیل طراحی، برنامه ریزی فضایی، مسائل زیبایی شناسی و نظارت بر کار در محل به صورت تخصصی.
  • دانش ساخت ‌و ساز، سیستم ‌ها و عناصر ساختمانی، آئین ‌نامه ‌های ساختمانی، تجهیزات، مصالح و مبلمان.
  • ارائه طرح ‌واره ‌ها، دست نگاره‌ ها و سایر مدارک مرتبط به‌ منظور افزایش کیفیت زندگی و حفاظت از سلامت، امنیت، رفاه و محیط ‌زیست مردم.»

به طور کلی معماری داخلی را می توان اینگونه تعریف کرد: «معماری داخلی فرآیند حرفه ای برنامه ریزی، طراحی و پیاده سازی فضای داخل ساختمان شامل تمامی عناصر آن همراه با ایجاد تغییر در برخی عناصر ثابت معماری و سازه، با بکارگیری مهارت، تجربه و دانش علمی، هنری و مهندسی در جهت تامین عملکرد، زیبایی، ارتقای کیفیت زندگی، افزایش کارآیی و فراهم سازی سلامت، امنیت و رفاه ساکنین است.»

تعریف طراحی داخلی

طراحی داخلی یک فرآیند حرفه ای شامل برنامه ‌ریزی و پیاده سازی فضاهای درونی ساختمان به همراه تمامی عناصر آن می‌ شود. طراحی داخلی با عملکرد، کارکرد، امنیت، کارآیی، زیبایی‌ شناسی  و پایداری فضا مرتبط است. به همین جهت کار یک طراح داخلی جلوه‌ گر برخی از توانایی ‌های فرارشته ای همچون روانشناس محیطی، معمار، طراح محصول و … است.  پرستون می‌نویسد از آنجا که فضا پشت ‌صحنه ‌ای برای تمامی افعال انسانی تشکیل می ‌دهد، لذا ماهیت آن چیزی بیش از مجموع این قسمت‌ ها است.

انجمن طراحان داخلی بریتانیا طراحان داخلی را به ‌عنوان کسانی که با آموزش، تجربه و کسب مهارت‌، شایستگی ‌ها لازم را یافته ‌اند معرفی می ‌کند. مهارت‌ هایی همچون توانایی حل مسائل متناسب با عملکرد و کیفیت محیط. از نظر جامعه بین‌المللی طراحی داخلی یک طراح داخلی وظایف مشخصی برای دستیابی به هدف ارتقای کیفیت زندگی، افزایش کارآیی و فراهم ‌سازی سلامت، امنیت و رفاه عمومی بر عهده‌ دارد. این وظایف توسط جامعه بین ‌المللی طراحی داخلی شرح داده ‌می شود. انجمن ملی صلاحیت سنجی طراحی داخلی یک توصیف رسمی از طراحی داخلی به این شرح ارائه می‌کند: «طراحی داخلی یک حرفه چند شکلی است که راه ‌های تکنیکی و خلاقانه در قالب یک سازه برای دستیابی به یک محیط ساخته ‌شده ارائه می ‌شوند. این راه ‌ها، عملکردی است و ضمناً کیفیت زندگی ساکنان را ارتقا می‌دهد و در عین‌ حال از لحاظ زیبایی‌شناسی، جذاب است».

به طور کلی طراحی داخلی را می توان این گونه تعریف کرد: «طراحی داخلی فرآیند حرفه  ای برنامه ریزی، طراحی و پیاده سازی فضا داخلی به همراه تمامی عناصر آن، با بکارگیری مهارت، تجربه و دانش علمی و هنری در جهت تامین عملکرد، زیبایی، ارتقا کیفیت، افزایش کارآیی و فراهم سازی سلامت، امنیت و رفاه ساکنین است.»

تعریف دکوراسیون داخلی

دکوراسیون طبق تعریفی ساده، یک هم ‌نشینی مدون برای رسیدن به اثر هنرمندانه ‌ای از رنگ ‌ها، مبلمان و … در یک اتاق یا ساختمان است. بروکر و استون یک تعریف جامع‌ تر و همه ‌جانبه ‌تر ارائه می ‌دهند: دکوراسیون داخلی هنر آراییدن فضاهای درونی ساختمان برای دستیابی به ویژگی بخصوصی است که به خوبی با معماری موجود متناسب باشد. دکوراسیون با موضوعاتی از قبیل الگو، تزیینات، مبلمان، تجهیزات، نورپردازی و مصالح در ارتباط تنگاتنگ است.

تام لاودی تفاوت‌ های میان دکوراسیون و طراحی داخلی را شرح داده و تأکید می‌کند که دکوراتورهای داخلی معمولاً با سطوح و اشیاء واقع در مکان سروکار دارند. او خاطر نشان می‌کند شکل اصلی فعالیت آن‌ ها انتخاب  و خریداری  بر اساس ترکیب‌ های سلیقه‌ای  است. در سوی دیگر طراحان داخلی به کمک هندسه و با دست‌کاری ماهرانه در چگونگی عرضه جوهره مصالح یا نحوه ساخت، پیرامون فضای سه ‌بعدی تصمیم سازی می‌ کنند. 

به طور کلی دکوراسیون را می توان اینگونه تعریف کرد: «دکوراسیون داخلی هنر آراییدن فضا از طریق هم نشینی برنامه ریزی شده عناصر دکوراتیو انتخابی، بر اساس ترکیب های سلیقه ای و در تناسب با معماری موجود است.»

مشاهده مطلب: بازسازی دفتر اداری

مقایسه تفاوت های معماری داخلی، طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی

اگرچه در طول 50 سال گذشته، معماری، طراحی و دکوراسیون، آن طور که باید رشد کرده و هر یک به حرفه ای مستقل تبدیل شده؛ اما تلاش برای تعریف و بازشناسی آن ها به طور شفاف، امری بسیار ضروری است. چرا که امروزه علارغم اینکه همه ما با این واژه های شبیه به هم سر و کار داشته ایم، هنوز درک صحیحی از آن ها نداریم. به طور کلی مشاهده می شود که فرهنگ و رسانه های عمومی دچار درک ناصحیحی از آنچه یک معمار، طراح یا دکوراتور انجام می دهد، هستند. بسیار دیده می شود که نقشی که هر یک از این ها انجام می دهند، با هم اشتباه گرفته می شوند.

مثلاً تصور اشتباهی که از طراح داخلی به عنوان دکوراتور و نصب کننده کاغذدیواری و یا نقاش در جامعه وجود دارد، نمونه ای از این اشتباهات هست. این سلسله اشتباهات در جامعه تا حدی پیش می رود که فردی که قصد طراحی فضای منزل خود را دارد به جای مراجعه به معمار داخلی یا طراح داخلی به فروشگاه پارکت یا کاغذدیواری مراجعه می کند و از آن ها پیشنهاد طراحی می خواهد!

البته چنین موضوعی تنها محدود به ایران نیست. بسیاری از افراد در کشورهای مختلف هستند که خود را معمار داخلی یا طراح داخلی می نامند؛ از معماران داخلی گرفته تا نصب کننده های کاغذ دیواری و طراحان داخلی حرفه ای که آنها نیز در این میان جای دارند. برای فهم دقیق ‌تر ماهیت و تفاوت های «معماری داخلی»، «طراحی داخلی» و «دکوراسیون داخلی» لازم است به بررسی تفاوت ها از دیدگاه رشته و حرفه دقت کنیم.

سوالات

در ادامه قصد داریم به طور دقیق تر ببینیم که:

  • معماری، طراحی و دکوراسیون داخلی چه تفاوت هایی در تحصیلات و آموزش دارند؟
  • معمار، طراح یا دکوراتور هر یک چه خدماتی ارئه می دهند و چه وظایف متفاوتی دارند؟

تفاوت در تحصیلات و آموزش

معمولاً دانشگاه‌ها و جوامع آموزش ‌دیده، رشته‌ های معماری ، طراحی و دکوراسیون داخلی را در غالب یک روح یکپارچه می ‌بینند. مثلاً که کمتر می بینیم دانشگاه یا موسسه ای به طور همزمان همه این رشته ها را درکنار هم ارائه دهد. دروقع معمولاً هر دانشگاه یا موسسه آموزشی بسته به اهداف و دایره تخصصی اساتید خود یکی از رشته ها یا دوره های معماری داخلی، طراحی داخلی و دکوراسیون را ارائه می دهد.

در حال حاضر در ایران دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی تنها رشته «معماری داخلی» را ارائه می دهند. برای مشاهده سرفصل های رشته معماری داخلی در دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد می توانید به سایت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یا سایت دانشگاه آزاد اسلامی مراجعه کنید.

برخی موسسات در کشور برگزار کننده دوره های طراحی داخلی هستند. موسسه هایی همچون: جهاد دانشگاهی هنر، جهاد دانشگاهی تهران، مرکز آموزش های تخصصی دانشگاه شهید بهشتی و قطب علمی دانشگاه تهران.

برخی موسسات در کشور دوره های دکوراسیون برگزار می کنند. موسسه هایی همچون مجتمع فنی تهران، کانون معماران معاصر، مرکز معماری ایران، آکادمی تخصصی معماری، موسسه پویا اندیش، سروش جاوید، طرحستان، پیشکسوتان و …

باید دقت کنید که میان سرفصل ها و مهارت هایی که دانشجویان این رشته ها آموزش می بینند، تفاوت اساسی وجود دارد. به همین دلیل است که اگر قصد شرکت در یک دوره یا رشته آموزشی را دارید، باید بتوانید تشخیص دهید که آیا با خواسته شما تطابق دارد یا خیر. متاسفانه به دلیل عدم دانش درباره تفاوت های این سه رشته با یکدیگر حتی بسیاری از موسسات برگزار کننده این دوره ها هم عنوان اشتباهی برای دوره خود ذکر می کنند. در ادامه این تفاوت ها را به طور دقیق تری بررسی می کنیم.

- رشته معماری داخلی

با توجه به مقیاس بزرگ و کل نگر رشته معماری داخلی، دانشجویان این رشته مجموعه ای از توانایی های مختلف را کسب می کنند. دروس این رشته در برخی زمینه ها با رشته معماری مشترک هستند. مثلا  هر دو دروس تخصصی مهندسی و فن ساختمان (مثل: متره و برآورد، تکنولوژی و ساختمان، مدیریت کارگاه و  ایستایی و …) را می گذرانند. این دروس مجموعه از اطلاعات فنی، مهندسی، سازه ای در اختیار دانشجویان می گذارد.  برخی از دروس دیگر به ارائه اطلاعاتی درباره تئوری و طراحی کاربردی و استاندارد محور می پردازند. این دروس تئوری و کاربردی طراحی  (مثل هندسه، ریاضیات، آتلیه های طراحی، استانداردها و مقررات ساختمان، آکوستیک و روشنایی، تاسیسات مکانیکی و ارگونومی و …) بین رشته طراحی داخلی و معماری داخلی مشترک هستند.

دروس دیگری هم با هدف ارتقا سلیقه و زیبایی شناسی در این رشته جای دارد. این دروس مبانی و زیبایی شناسی (مثل عکاسی، طراحی گرافیک، تاریخ، مبلمان، رنگ شناسی، مصالح، مبانی و …) بین رشته های معماری، طراحی و دکوراسیون داخلی مشترک هستند. بنابراین دانشجویی که رشته معماری داخلی را می گذارند نسبت به ساختمان و فن آن آشنایی کامل دارد. می تواند یک پلان و فضای کاربردی با رعایت همه اصول طراحی کند. ضمناً این دانشجویان با مبلمان و روش های چیدمان فضایی آشنایی داشته و می توانند فضایی زیبا با همه جنبه های هنری و بصری  لازم خلق کنند.

- رشته طراحی داخلی

رشته طراحی داخلی در حط واسط رشته های معماری داخلی و طراحی داخلی قرار می گیرد. دانشجویان این رشته مجموعه ای از توانایی های مختلف را کسب می کنند. دانشجویان این رشته کمتر با دروس تخصص مهندسی و فن ساختمان (مثل متره، ایستایی و …) مواجه می شوند، زیرا اطلاعات مهندسی و سازه ای اولویت رشته و دوره طراحی داخلی نیست. بیشتر تمرکز دوره های آموزشی طراحی داخلی بر روی دروس تئوری و کاربردی طراحی  (مثل هندسه، ریاضیات، آتلیه های طراحی، استانداردها و مقررات ساختمان، آکوستیک و روشنایی، تاسیسات مکانیکی و ارگونومی و …) است که بین رشته طراحی داخلی و معماری داخلی مشترک هستند.

در این رشته هم همچون معماری داخلی دروس دیگری با هدف ارتقا سلیقه و زیبایی شناسی گنجانده می شود. این دروس مبانی و زیبایی شناسی (مثل عکاسی، طراحی گرافیک، تاریخ، مبلمان، رنگ شناسی، مصالح، مبانی و …) بین رشته های معماری، طراحی و دکوراسیون داخلی مشترک هستند. بنابراین دانشجویی که رشته طراحی داخلی را می گذراند می تواند یک پلان و فضای کاربردی با رعایت همه اصول اما بدون دخالت در عناصر سازه ای طراحی کند. این دانشجویان با مبلمان و روش های چیدمان فضایی آشنایی دارند و می توانند فضایی زیبا با همه جنبه های هنری و بصری که لازم  خلق کنند.

- رشته دکوراسیون داخلی

دکوراسیون معمولاً به عنوان یک دوره آموزشی محدود ارائه می شود. دانشجویانی که این دوره را می گذارنند می توانند در زمانی کوتاه مهارت هایی محدود اما مفید بدست بیاورند. دانشجویان این دوره، دروس تخصصی مهندسی و فن ساختمان و دروس تخصصی کاربردی طراحی را به صورت جامع نمی گذارنند. به همین دلیل توانایی و دانش دخالت در سازه و اصول فنی ساختمان را ندارند. همچنین نمی توانند یک طراحی کاربردی با تمام استانداردهای آسایش محیطی ارائه دهند. اما با این وجود دانشجویی این دوره آشنایی خوبی با دروس مبانی و زیبایی شناسی (مثل عکاسی، طراحی گرافیک، تاریخ، مبلمان، رنگ شناسی، مصالح، مبانی و …) بدست می آورند که به آن ها کمک می کند با مبلمان و روش های چیدمان فضایی آشنایی داشته و بتوانند با «ارتقا سلیقه» خود و با تکیه بر مهارت «انتخاب و ترکیب»، فضایی زیبا با توجه جنبه های هنری و بصری ایجاد کنند.

مشاهده مطلب: بازسازی منزل مسکونی

تفاوت در وظایف کاری

برخلاف جایگاه آموزشی کمتر غیر منفک، از نظر جایگاه تجاری معمار، طراح و دکوراتور داخلی، حرفه های مستقل و تفکیک شده ای دارند.

وظایف معمار داخلی در جایگاهی مابین یک معمار و طراح داخلی قرار می گیرد. از سوی دیگر یک طراح داخلی، مسئولیت هایی در حد فاصل وظایف معمار داخلی و دکوراتور داخلی دارد. در واقع این واژگان طیفی از حرفه ها را به ما نشان می دهد که محدوده متفاوتی از وظایف و مسئولیت ها دارند.

- حرفه معماری داخلی

معمار داخلی دغدغه های گسترده ای دارد. او باید بتواند همزمان در محیط «آرایش بصری»، «آسایش محیطی» و «آرامش ذهنی» ایجاد کند. به همین دلیل علاوه بر استفاده از خلاقیت و حس زیبایی شناسی، از دانسته ها علمی نیز کمک می گیرد. همزمان یک ایده ذهنی را انتخاب نموده و سعی می کند آن را به فضایی برای فعالیت و زندگی تبدیل نماید.  از همین رو طراحی یک فضا به معنی درک انسان ها و شیوه زندگی کردن آن ها است. این یک فرآیند پیچیده است و طراحان را نیازمند این می کند که عادات انسان ها و هر آنچه در طول زندگی در محیط کار یا زندگی بر آنان اثر می گذارد، به دقت بشناسند. مجموعه ای این عوامل به خلق محیطی آرامش بخش و تاثیرگذار کمک می کند که هر کس پس از حضور در آن برای تجربه دوباره آن محیط مشتاق باشد. 

 معماران داخلی می توانند مسائل و مشکلات فضا را حل نمایند. آن ها می توانند محیط هایی زیبا، خلاقانه و نوآورانه و بهینه برای انجام فعالیت ها خلق کنند. آن ها علاوه بر این به واسطه دید وسیع و عمیقی که دارند توانایی ایجاد یک «ارزش افزوده محیطی» را دارا هستند.

  شاید از طراح داخلی خواسته شود که فضایی برای کارفرما طراحی کند تا سودآوری بیشتری ایجاد کند، کارایی کارمندان را افزایش دهد یا به مردم کمک کند یا فضای زندگی ‌شان را برای هدف خاصی سامان بخشند. گاهی این مشکلات شاید از نظر یک «طراح یا دکوراتور داخلی» لاینحل به نظر برسند؛ اما «معماران داخلی» با به کار بستن مفاهیم و ایده هایی سازمان دهنده و تاثیرگذار در مقیاس معماری آن ها را حل می کنند.

- حرفه طراحی داخلی

طراح داخلی، به دلیل نیاز و عملکرد، دانسته های هنری و زیبایی شناسی خود را با استاندارد ها علمی ترکیب می کند. یعنی علاوه بر «آرایش بصری» به «آسایش محیطی» نیز توجه می کند. امروزه طراحان، فضاها را برای نیاز های تغییرپذیر همیشگی خلق می کنند. از این لحاظ فضا می تواند با یک صحنه تئاتر مقایسه شود که پرده ای برای مجموعه فعالیت های مختلف ایجاد می کند. برای یکدست شدن با نمایش، صحنه دائماً در حال تغییر می باشد. طراح داخلی محیط پیرامون را در بهینه ترین حالت آن و برای فعالیت های خاص انسانی، هماهنگ سازی می کند. این فعالیت ها دائماً در حال تغییر و عوض شدن هستند. این فعالیت های گوناگون ممکن است به صورت انفرادی یا گروهی رخ دهند. در یک زمان معین در فضای کالبدی یا در فضای مجازی اتفاق بیفتند.

طراحان داخلی برای ارتقای یک محیط، بررسی مسائل و حل مشکلات طراحی استخدام می ‌شوند. کار «طراحی داخلی» می ‌تواند مبلمان کردن، بازسازی، یا خلق یک محیط تازه و نوآورانه، برای کار، زندگی یا تفریح باشد. وظیفه یک طراح داخلی برقراری ارتباط میان کاربر و راه های بهینه برای رخ دادن فعالیت های او به کمک عوامل مؤثر فضایی در یک محیط مشخص است. طراحان داخلی با بهره گیری از دانش فنی خود، نکات بسیاری را در طراحی شان لحاظ می کنند.

- حرفه دکوراسیون داخلی

دکوراتورهای داخلی بیشتر به زیبایی شناسی محیط دقت می کنند و ارائه یک طراحی عملکردی برای رسیدن به آسایش محیط برای آن ها در اولویت نیست. آن ها از فضا همچون بوم نقاشی خود استفاده می کنند و هدف اصلی آن ها ایجاد یک «آرایش بصری» است.

وظیفه دکوراتورهای داخلی خلق محیط هایی جذاب از نظر بصری است. دکوراتورهای داخلی به کمک توانایی بالای خود در انتخاب و جایگذاری عناصر مختلف همچون مصالح و مبلمان می توانند با دخالت در مقیاس محدود، زیبایی محیطی را ارتقا دهند. دکوراتورهای داخلی توانایی حل مسائل عملکردی محیط را ندارند و تمرکزشان بیشتر بر بهبود ظاهر با کمترین دخالت است.

اگر نیاز به ایجاد تغییرات گسترده تری باشد، دکوراتورهای داخلی نمی توانند به تنهایی کار کنند و نیاز دارند همزمان با معماران داخلی و مهندسان برای تصمیمگیری پیرامون سازه، تأسیسات و سایر جنبه های عملکردی ساختمان تعامل کنند. آن ها همچنین به دلیل محدود بودن توانایی فنی شان باید با پیمانکاران و مدیران پروژه متخصص در امر ساخت، برای پیش بردن جزئیات و انتخاب شیوه اجرا سر و کار داشته باشند.

مراجعه به معمار داخلی، طراح داخلی یا دکوراتور داخلی؟

فرق معمار داخلی، طراح داخلی و دکوراتور داخلی در کار چیست؟

همان طور که گفتیم معماران داخلی کل نگر تر از طراحان داخلی و طراحان داخلی کل نگر تر از دکوراتورهای داخلی هستند. به عبارتی دیگر محدوده کار معماری داخلی آن قدر بزرگ مقیاس است که شاید علاوه بر تغییر تیغه چینی ها و جانمایی فضاها در پلان، سازه، نما و محوطه بیرونی را هم تحت تاثیر خود قرار دهد از سوی دیگر محدوده کار دکوراسیون آن قدر کوچک مقیاس است که ممکن محدود به تغییر مبلمان و چیدمان فضا شود. به دلیل همین طیف متفاوت دخالت در فضا، طبعاً معماری داخلی پر هزینه تر (اما جامع تر و تاثیرگذار تر) خواهد بود و سپس طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی در جایگاه های بعدی قرار می گیرند.

معمار داخلی می توان برای شما «آرایش بصری»، «آسایش محیطی» و «آرامش ذهنی» به ارمغان بیاورد. طراح داخلی برایتان «آرایش بصری» و «آسایش محیطی» ایجاد می کند و نهایتاً دکوراتور داخلی  اگرچه نمی تواند طراحی کند و محدود تر است اما با ارائه پیشنهاداتی محیطتان را زیباتر و آراسته تر کرده و «آرایش بصری» می کند.

به طور کلی می توان اینگونه بیان کرد که معماری داخلی تاثیرگذار تر و جامع تر و دکوراسیون داخلی محدود تر است. طراحی داخلی نیز در حد فاصل بین این دو قرار می گیرد.

کدام تخصص برای پروژه شما مناسب تر است؟

برای اینکه بتوانید انتخاب صحیحی داشته باشید باید ابتدا به سوالات زیر پاسخ دهید:

  • تا چه حد قصد مداخله در فضای خود را دارید؟
  • چرا قصد طراحی و تغییر درفضای خود را دارید؟
  • مسائل و مشکلات شما در محیط چیست؟
  • آیا فقط از فضای موجود خسته اید و قصد ایجاد تنوع دارید؟
  • آیا همه چیز مطابق میلتان بوده و مشکلی نیز وجود ندارد اما کماکان احساس خوبی از بودن در آن بدست نمی آورید؟
  • آیا محیط شما به درستی با خواسته ها و نیازهای شما منطبق نیست و مدام مشکلاتی برایتان ایجاد می شود؟
  • آیا محیط شما دچار مشکلات اساسی است و برای ایجاد تحول در زندگی یا کسب کارتان باید به طور کامل تغییر کند؟

حتما این سوالات باعث شده به شکل عمیق تری به نیازهای دقیق تر خود فکر کنید. برای مثال به این فکر کنید که چه چیزهایی در فضای شما نیاز به تغییر دارند و چقدر برای آن باید هزینه کنید. اما برای اینکه موضوع برایتان شفاف تر شود باید مثالی را با هم مرور کنیم.

مثال

فرض می کنیم شما به هر دلیلی درخواست تغییر پوشش یکی از دیوارهای منزل مسکونی خود را داشته باشید. برای این موضوع همزمان به یک معمار ، طراح و دکوراتور داخلی مراجعه کرده و از آن ها مشاوره خواهید گرفت . می خواهیم پیشنهادات احتمالی هر یک از آن ها را با هم مرور کنیم.

اگر معمار داخلی قصد داشته باشد پوشش یک دیوار را پیشنهاد دهد به «زیبایی دیوار»، «هماهنگی آن با سایر عناصر محیط»، «انتقال صدا»، «مقاومت و دوام»، «امکان تغییر در طرح های توسعه بعدی»، «ایمنی هنگام بروز زلزله یا آتش سوزی» و … توجه می کند. حتی شاید به شما پیشنهادی بهتر برای جابجایی فضاهایتان بدهد که از فکر تغییر پوشش آن دیوار بیرون بیایید. شاید به شما بگوید می تواند آن دیوار را به طور کامل از فضا حذف کند تا محیط باز تر و بزرگتری داشته باشید.

اگر طراح داخلی بخواهد برای پوشش این دیوار به شما پیشنهادی بدهد، حتما به «زیبایی دیوار»، «هماهنگی آن با سایر عناصر محیط»، «انتقال صدا»، «مقاومت و دوام» توجه خواهد کرد اما مسائلی همچون «امکان تغییر در طرح های توسعه بعدی»، «ایمنی هنگام بروز زلزله یا آتش سوزی» و … برایش چندان اهمیت نخواهد داشت.

همین پیشنهاد توسط دکوراتور داخلی، احتمالاً تنها به عامل «زیبایی دیوار» یا نهایتاً «هماهنگی آن با سایر عناصر» محدود خواهد شد. یک دکوراتور داخلی احتمالا به شما چند نوع مصالح با جنس و بافت و رنگ های مختلف پیشنهاد می کند تا به سلیقه خود انتخاب کنید.

مشاهده مطلب: سبک مینیمال

نتیجه

برای اینکه تصمیم بگیرید طراحی داخلی خود را به چه کسی بسپارید باید مشخص کنید که: اولاً «چقدر قصد مداخله در فضای خود را دارید.» دوماً «محدوده مسائل و مشکلات فضای شما و میزان تغییراتی که باید انجام شود چیست.» و سوماً «میزان بودجه ای که برای کارتان در نظر گرفته اید چقدر است»

نکته مهمی که باید به آن توجه کنید: شاید شما به دلیل محدودیت هزینه ها و باتوجه میزان بودجه خود تصمیم بگیرید که به یک دکوراتور داخلی رجوع کنید تا با کمترین تغییرات فضای مناسبی داشته باشید. اماً دقت کنید که اگر معضلات و مشکلات فضای شما (در واقعیت) وسیع تر از حوزه دکوراسیون و زیبایی فضا است، رجوع به یک دکوراتور داخلی اگرچه در ابتدا برایتان کم هزینه تر است اما به دلیل عدم توانایی در حل معضلات فضای شما، بعدها هزینه دوباره (شاید بیشتر از قبل) برایتان ایجاد خواهد کرد.

اگر به دنبال مطالعه بیشتر درباره مقالات مشابه هستید، می توانید سایت های آرل، چیدانه، تسنیم، ساختمان چی، آروند، اکسپروم، ویرگول را دنبال کنید.

پیدا کردن شرکت های مناسب برای طراحی

ممکن است دفتر یا خانه قدیمی شما نیاز به بازسازی داشته باشد و قصد داشته باشید طراحی داخلی خانه یا محل کار خود را به یک شرکت مجرب بسپارید اما نمی دانید چگونه محل مناسب را انتخاب کنید یا نمی دانید بهترین شرکت های طراحی داخلی را چگونه باید پیدا کرد می توانید  به مقاله های دیگر ما با عنوان «راهنمای جامع انتخاب شرکت طراحی داخلی» و «روش های پیدا کردن بهترین شرکت های طراحی داخلی» و «راه های یافتن بهترین شرکت های بازسازی» سر بزنید.

ما در این مقالات به سوالاتی از این دست پاسخ می دهیم:

  • چه شرکت هایی در زمینه بازسازی و طراحی داخلی در شهرهای تهران و کرج بهترین هستند؟
  • آیا حتماً باید کار خود را به بهترین شرکت ها بسپریم؟
  • روش های پیدا کردن بهترین شرکت های طراحی داخلی و بازسازی چیست؟

طراحی و دکوراسیون توسط خودتان

درصورتی که فکر می کنید خود شما همه توانایی هایی که از آن ها صحبت شد دارا هستید و می توانید به تنهایی دست به کار شوید، توصیه می کنیم مقاله دیگر آرانو با عنوان «امکان طراحی داخلی توسط خودمان» را مطالعه کنید و با آیتم ها و مراحل کار از قبل آشنا شوید..مقالات ما اطلاعات کاملی درباره همه جوانب کار به شما می دهد تا بتوانید هوشمندانه تر تصمیم بگیرید.

جمع بندی

به طور خلاصه می توان گفت که:

  • معمار داخلی با دیدی وسیع و کل نگر بر مبنای «مهندسی، دانش علمی و هنر» نسبت به طراحی «همه عناصر و سراسر فضای داخل اعم از عناصر ثابت و غیر ثابت سازه ای و غیر سازه ای» اقدام می کند تا «آرایش بصری»، «آسایش محیطی» و «آرامش ذهنی» را محقق کند.
  • طراح داخلی با دیدی مبسوط بر مبنای «دانش علمی و هنر» نسبت به طراحی «همه عناصر و سراسر فضای داخل بدون ایجاد تغییرات ساختاری» اقدام می کند تا «آرایش بصری» و «آسایش محیطی» را محقق کند.
  • دکوراتور داخلی با دیدی محدود و مشخص بر مبنای «هنر» نسبت به انتخاب و پیشنهاد «عناصر دکوراتیو فضای داخل» اقدام می کند تا «آرایش بصری»  را محقق کند.

درپایان دعوت می کنیم از نمونه کارهای آرانو به عنوان یک شرکت تخصصی طراحی و اجرا (با بیش از ده سال سابقه) بازدید نمایید. نظرات کارفرمایان و مشتریان قبلی ما را مطالعه کنید و اگر راضی بودید برای دریافت مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.

آرانو به عنوان یک مجموعه جامع تخصصی در حوزه های مختلف دیزاین اعم از معماری داخلی، طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی خدمات ارائه می کند. در صورتی که سوال یا ابهامی دارید، در صفحه «سوالات متداول» پاسخ خود را بیابید یا  از طریق صفحه «تماس با ما» برایمان ارسال کنید.

جدول مقایسه معماری داخلی، طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی
 

مبنای کار

نحوه کسب

نوع اقدام

محدوده عمل

ملزم به تأمین

محدوده کار حرفه­ ای

دکوراسیون داخلی

هنر

سلیقه

انتخاب و خرید /

آراییدن (چیدمان)

عناصر دکوراتیو (مستقل از فضا)

زیبایی / هماهنگی با معماری موجود

مجاز به ارائه توصیه ‌های پیرامون طراحی، ممنوعیت ورود به نظارت و ساخت

طراحی داخلی

هنر دانش علمیآموزش تجربه مهارتبرنامه ریزی / تصمیم­ سازی طراحانه / تغییر در چگونگی عرضه مصالح و ساختهمه عناصر و سراسر فضای داخل

زیبایی­ / عملکرد / کارآیی /کیفیت / رفاه /سلامت / امنیت /مسائل فرهنگی /قوانین ساختمانی

برنامه ‌ریزی

طراحی نظارت و ساخت

معماری داخلی

هنر

دانش علمی علم مهندسی

آموزش

تجربه مهارت

برنامه ­ریزی / تصمیم­ سازی طراحانه / تغییر در چگونگی عرضه مصالح و ساخت

همه عناصر و سراسر فضای داخل + دخل و تصرف در عناصر ثابت معماری و سازه

زیبایی­ / عملکرد / کارآیی /کیفیت / رفاه /سلامت / امنیت /مسائل فرهنگی /قوانین ساختمانی

برنامه‌ ریزی

طراحی نظارت و ساخت

  • معماری داخلی: وسیع تر و کل نگرتر و بر مبنای «مهندسی، دانش علمی و هنر» است. معماری داخلی شامل طراحی «همه عناصر و سراسر فضای داخل اعم از عناصر ثابت و غیر ثابت سازه ای و غیر سازه ای» می شود.
  • طراحی داخلی: حرفه ای وسیع و بر مبنای «دانش علمی و هنر» است. طراحی داخلی شامل طراحی «همه عناصر و سراسر فضای داخل بدون ایجاد تغییرات ساختاری» است.
  • دکوراسیون داخلی: محدودتر و بر مبنای «هنر و سلیقه» است. دکوراسیون داخلی شامل انتخاب و پیشنهاد «عناصر دکوراتیو فضای داخلی» می شود.

«معماران داخلی» کل نگرتر از «طراحان داخلی» و طراحان داخلی کل نگرتر از «دکوراتورهای داخلی» هستند. محدوده کار «معماری داخلی»  بزرگ مقیاس است و علاوه بر تغییر تیغه چینی ها و جانمایی ها در پلان، سازه، نما و محوطه بیرونی هم می تواند تاثیر بگذارد. «دکوراسیون داخلی» آن قدر کوچک مقیاس است که شاید محدود به تغییر مبلمان و چیدمان شود. «طراحی داخلی» در جایگاه میانی این طیف قرار دارد. بنابراین «معماری داخلی» پرهزینه تر و البته جامع تر و تاثیرگذارتر است و سپس «طراحی داخلی» و «دکوراسیون داخلی» در جایگاه های بعدی قرار می گیرند.

برای اینکه تصمیم بگیرید طراحی خود را به چه کسی بسپارید باید مشخص کنید که:

    • چقدر قصد مداخله در فضای خود را دارید؟
    • محدوده مسائل و مشکلات فضای شما و میزان تغییراتی که باید انجام شود چیست؟
    • میزان بودجه ای که برای کارتان در نظر گرفته اید چقدر است؟

2 دیدگاه دربارهٔ «تفاوت معماری، طراحی و دکوراسیون داخلی»

  1. You have written a very useful article. Al-Ahliyya Amman University (AAU) is the first private university and pioneer of private education in Jordan. AAU has been accorded institutional and programmatic accreditation. It is a member of the International Association of Universities, Federation of the Universities of the Islamic World, Union of Arab Universities and Association of Arab Private Institutions of Higher Education.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا